TRÄNINGS DAGBOK 2012-2013-2014

SÖKTRÄNING MED CITTRA

2014-09-08  Cittra älskar att träna Sök , så jag har börjat att träna Cittra själv i Söket så mycket de går .
Hon är ju strået värre i sina skallmarkeringar än Lilo .Å, detta bårdar ju gott . Hon älskar att springa i skog och mark . Ja , vi kommer göra så gott vi kan .

FINA CITTRA

MYCKET NYA MOMENT

2014-09-08  Lite tankar : Ja , helt plötsligt så blev de en hoper med nya moment att träna . Ja , träning till Högre ! Ja, visst har jag tränat momenten i Högre innan . Å , de har gått bra . Då va de Cittras pappa jag tränade Lord .

De nya momenten . Tung apporten , skall vid min sida , kryp 4 m uppehåll en stund å kryp 4 m till , inkallande med ställande , hinder på 85 dm ,framåt sändande . Spårupptag åt vilket håll spåret går , uppletande av föremål och gömma sig under platsläggandet .

Å , sedan skulle jag ju vilja starta upp Cittra i Lyd klass 3 , med de få momenten hon kan . Å , då bara för att vi ska vara ute och underhålla tävlingsnerverna .

DETTA BLIR SPÄNNANDE !!! Å , EN RIKTIG UTMANING !!
CITTRA UPPLETANDE AV FÖREMÅL

TRÄNING PÅ SÄVSJÖS BHK

2014-07-27 Tränade jag Zinka på fritt följ , jag belönar hennes kontakt hon bjuder . Jag påminner inte henne om fot när vi kommit in på plan : Hon ska bjuda mig arbete ! Zinka har börjat att ligga på i fria följet , hon vill gärna gå en bit framför mig . Här har jag fått lite tips från en träningskamrat . Jag gör svänger vänster så fort hon försöker att ligga före . Jag svänger vänster , backar flera steg går åter framåt . Å när hon intagit fotposition , klick å belöning . Mycket träning i sakta fot . Två steg höger , två steg vänster å så håller jag på så . Å så fort de blir att hon vill ligga före så hela tiden är jag beredd att vända vänster . Detta går riktigt bra !  Hopp sitt . Jag kör Incis metod här , precis som jag har skrivit under Cittras träning . Inkallande , å detta är hon ju så super på . Zinka har inte många ljud alls idag . De känns bra . Läggande under gång . Nä detta blev de ljud i . Här hjälper jag henne nästa gång ner med min hand som jag också har belöning i.
Vi avslutar med de !
ZINKA

TRÄNING I SÄVSJÖ

2014-07-27 Tränade jag Cittra i några moment i lydklass 3 . Cittra har ju en fläkt som heter duga å de känns att hon vill göra allt matte ber henne om . Ja , hon har varit sådan alltid !! Har vi misslyckats i tävling så hänger de på att mate har inte tränat tillräckligt .

Idag körde jag stegförflyttningar , här finns inte ett godkännande förrän hon utför till 100 % .Annars klick å godis . Ja, som sagt hon vill vara matte till lags . Hon utför två steg vänster , två steg höger, två steg bakåt , bakåt har vi inte tränat så mycket. Så här får hon belöning så fort hon bär tanken bakåt . Klick å korv ! Sakta fotgående inga problem i svängarna , å en riktigt fin kontakt. Fria följet hänger hon med till hundra å jag belönar ofta , ja hela tiden så hon vet att matte är nöjd . Jag tycker detta är mycket viktigt , å ännu viktigare när jag lagt in lydklass 3, i fria följet . Hopp sitt , här kör jag Incis metod , jag har backat lite för att dels hjälpa å jag vill inte misslyckas . Jag tar med Cittra bakom hindret , lägger ut en target platta ( liten ). Lägger belöning därpå , håller Cittra i kragen , säger hopp å är tyst tillbaka till andra sidan . Sätter Cittra i utgångställning å inget tjat där . Hopp ! Å hon flyger över , klickar innan hon hinner ta korven på targetplattan, inget tjat utan jag väntar tills hon ätit sin korv , när hon gjort de , så säger jag sitt , klick å så går jag å belönar hennes sitt. Påminner henne om att sitta kvar, å när jag har ställt upp framför hindret igen , kommenderar jag hopp. Här belönar jag hennes ingång . Vilket Cittra gör kanon . Slut !!
Jag tränar kryp , här påminner jag henne med targetsticken . Nos på kula , klick belöning . Gör jag två gånger . Sedan tar jag targetsticken under armen : Kommenderar Cittra ligg , håller fram targetsticken för att vi ska lyckas !! Inget tjat ! Beordrar Kryp !! Cittra är ju så noggrann med att krypa med en tass åt gången . Å får hon göra detta i sitt tempo , så blir de kanon !! Ber jag henne om lite snabbare kryp , så stutsar hon fram med bakdelen . Så , jag ber inte om de , för vi tränar enbart för att lyckas . När vi tränar . Vi avslutar med inkallning , ja även detta gör hon kanon.
Matte ÄLSKAR dig Cittra !!!
CITTRA

SÖK I SKEDE

Den 8/2-2014 idag är Lilo riktigt taggad . Å ändå ligger hon kvar utanför rutan så duktigt . Ja man blir så glad . Idag kör vi samma som förra gången . Båda figgarna får med sig fyra kampar ut . Ja man kan inte klaga på hennes snabbhet ut till figgarna . Å hon älskar ju att kampa , så när figgen kampat en stund får Lilo med sig kampen till stigen . Idag hade matte med sig nya kampar , så de smakade ju inte så gott .Lilo missar bara en figge av åtta skick. Vi avslutar med en springare , å detta är ju sååå roligt .

Jag känner en enorm glädje till denna Collie flicka . Hon älskar ju sökarbetet .Å , hon gör ju de sååå bra .
JAG HAR HITTAT DIG

SÖK I SKEDE

Den 8/2-2014 Sök i Skede .

Idag har de blåst rejält , så de va perfekt att träna Cittras näsa i vinden - medvind en aning sidvind . Putte sköter detta och hjälper mig å visar hur detta går till . Figurant är utlagd , jag har Cittra i koppel för att kunna se hur hon vindar in figgen .Vi går åt de hållet figgen ligger . När hon visat att hon har figgen i näsan . Går vi tillbaka en bit , sedan skickar jag henne för att söka. Vi gör fyra sådana vindmarkeringar idag . Å , Cittra använder sin näsa bättre och bättre för varje gång . Detta gick jätte bra å Cittra har fått belöning korv .

Mycket trevligt att se hur hennes näsa fungerar !
Mycket nöjd med Cittras arbete .
CITTRA I FULL FART

Den 1/2-2014 sök i Skede .Båda figgarna får med sig 4 st kampar var .Putte håller stigarbetet .
Jag lägger Lilo utanför rutan , ber henne stanna kvar . Jag välkomnas och får reda på var hörnen är , lite likt som på tävling . Å , för att Lilo ska få träning på att ligga kvar . Detta fixar hon bra , jag sätter på henne tjänstetäcket tar en bit korv i min hand för att hon ska vara vid min sida . Annars känner jag mig stressad av att hon vill iväg innan jag hinner med.
Idag är det meningen att köra upp henne i fart ut , fyra gånger på vardera sida .Å , när hon kommer fram kampar figgarna med henne . Hon älskar ju detta . Å , när dom kampat en stund . Så tar Lilo kampen med sig in till stigen , så blir de ingen affär , för Lilo är inte alltid lätt att göra ett byte med . Så i stället för att bråka , så fungerar detta jätte bra .

Lilo gör ett fint arbete på denna nya plats , å hon behåller sin ork på alla skicken . Vi avslutar med en springare . Å , här taggar jag upp henne innan jag släpper henne . Figgen kampar in , å sedan vankas de korv på stigen av alla .
LILO ÄLSKAR SIN KAMP

CITTRAS SÖK

Den 1/2 -2014 sökträning i Skede .
Cittra är taggad så fort jag tar ut henne från bilen .
Idag va vi på ett nytt ställe , å detta är ju så nyttigt .Cittra får se när figgarna går ut . Idag hade Cittra en aning problem att ta sig till figgen på höger sida . Kanske va de för att vi hade vallat med en mindre skogsväg . De va som att där tog de slut , i dessa skick på den sidan , får jag hjälpa Cittra . Jag går ut en bra bit och skickar om .Då fungerar de bra .Cittra markerar med sitt skall .I dag kunde man också se på Cittra att hon försökte att gå på synen för att hitta figgarna . Genom de stannar hon upp halva sträckan ut till figgarna .Men hon har en rivstart ut ifrån stigen .

Jag tror att de som hänt idag , har dels att göra med den mindre vägen , som vi vallat över .Å , kanske har Cittra själv börjat tänka lite mer .Med hjälp ifrån mig , så har vi rett ut svårigheterna .

CITTRA

Platsläggande med skott . Ja nu har jag tränat Cittra och Lilo på skott . Både under promenad och platsläggande . Första gången fick pappa Lord vara med som trygghet , andra gången fick dom fixa detta själva . Å dom är ju så duktiga . Cittra bryr sig inte å har aldrig gjort , Lilo reagerar , men det är ytterst lite . Jag tror att vi ror i land skotten med Lilo . Nu gör vi ett litet uppehåll igen . Å ,sedan kommer jag köra två täta träningar med skott . Skjuta både bakom och framför .
Nu lägger vi krutet på en mycket stabil platsläggande och ökar avståndet riktigt långt .

CITTRA OCH LILO

LILO ÄR SÅ TAGGAD

Lilo är riktigt taggad , hon är en fläkt som heter duga . Å hon älskar sitt sökarbete . June använder samma legor som till Cittra . Lilo har en riktig fart ut till June , detta är ju så bra , fart automatiskt för hon älskar syrran . Detta är ju så roligt , hon markerar med sitt skall . Å ,jag springer ut , syrran belönar med korv när jag kommer . Sedan tar jag Lilo vid min sida in tillstigen . Hon är riktigt duktig att hålla sig intill mig .Medan vi går ut till stigen flyttar syrran fram till nästa lega . De är likadant här , hon är riktigt taggad . Fasen vilken härlig fart , rakt ut å hon viker av till vänster så fint , å näsan upp i vädret . Lilo har ett mycket bra avstånd också , ja de ser så fint ut när jag kommer fram. Här har June belöning korv . June går före oss ut till stigen , å Lilo är duktig å håller sig vid min sida .

Lilo fixar sina markeringar mycket bra , både med bra avstånd till figge och ett skall som heter duga . En fin lydnad vid min sida ut till stigen .En stolt matte.

JUNE OCH LILO

CITTRA GÖR FRAMSTEG

Cittra har nu tränat tre gånger i söket i år , hon gör riktigt fina framsteg å hon över raskar matte än en gång . Hon lyser med sin energi , å hon tycker detta är riktigt roligt .
När jag förklarar för min syster hur hon ska agera som figge för Cittra och Lilo . Sitter hundarna i bilen och har sina förväntningar. Ja , June hon är som en belöning så stor hon är . De bara älskar ju henne . Hon är ute på ett avstånd på 60 meter . Å , de är inga problem för Cittra att hitta henne . Hon kommer igång med sitt skall med en gång . Belöning korv , från June . Jag tar Cittra vid min sida ut till stigen , detta går riktigt bra. Känns som jag har koll på Cittra . Inget tjat och gnat .Ett skick till på samma sida, här får Cittra jobba en del . Å , de gör hon ute på djupet , jag ser när hon får vittring av syrran.Detta gör ju Cittra så fint.

Två markeringar , mycket bra , ingen vallning , skallet hörs högt och tydligt , ingen olydnad in till stigen vid min sida .

JUNE OCH CITTRA

LILOS SÖK I SKEDE

Sök i Skede 5/1-2014

Jag tar ut en Lilo ifrån bilen som är så taggad , för hon vet precis vad som är på gång . Som matte blir man sååå glad , när man ser detta lilla Collie ansikte som lyser som en sol . Jag värmer henne och kissar henne .

Idag skulle Lilo lära sig att verkligen ligga kvar utanför rutkanten , medans matte kollar rutan . Putte ser till att hon inte reser sig upp när jag lämnar henne liggande . Hon fixar detta .
Lilo ska vi köra enbart upp i riktig fart ut till figgarna , å dom har fått med sig fyra kampar var . Så när Lilo kommer ut så kampar dom en stund med henne å i stället för att byta med korv . Får hon ta med sig kampen in till stigen . Detta gör vi åtta sådana skick , fyra på varje sida .Detta går jätte bra ihop med figgarna , för utom att hon går ut lite dåligt på skick 7 , så vi kör en popp upp , så hon inte tappar av på farten . Lilo gör ett kanonjobb idag .

Tack alla figgar för ett mycket fint arbete med Lilo .

Matte är riktigt nöjd med Lilo . Men med facit i hand kanske jag skulle haft Lilo kopplad på våran morgonpromenad i skogen . För hon springer vida svängar på dom . Å , Lilo var en aning trött .

Ja visst blir man trött !

CITTRAS SÖK

Sök i Skede 5/1-2014 

Idag kände jag en sådan lycka , när jag plockar ut Cittra ifrån bilen . Hon är lika taggad idag , som igår . Jag börjar med att värma upp och kissar henne . Hon liksom ler vid min sida : Hon säger till mig hur roligt detta ska bli .

Jag börjar med att förklara hur jag vill ha de idag , å med tanke på hur bra söket gick igår . Så går jag inte ut så fort idag ,Cittra springer ut till första figgen , å de är Sussan som står i vänstra hörnet . Sussan har bett Cittra att sätta sig , å sedan jobbar hon med att starta skallet , det kommer efter en stund . Belöning efter ett skall , å belöningen är korv . Jag tar Cittra vid min sida , där hon håller sig väldigt bra utan att jag behöver tjata .Då ställer vi upp för att hitta figgen i högra hörnet , som är Putte . Här kommer Cittra igång med skallet med en gång . Å de finns ingen tendens att hon vill sticka ifrån Putte . Å detta är ju så positivt , då kan man lämna den tanken , å gå vidare i tankarbetet . Å detta är inte lätt . Cittra har en härlig fart ut till figgarna , som håller sig längst ut. När hon hittar Sussan i nästa skick , kommer hon igång med skallet bra här också .Jag hämtar Cittra här också . Å hon följer med vid sidan mycket bra . Nästa skick kom vi överens Putte och jag , att hon skulle få kampen efter skallet som belöning . Å de gillade Cittra .Nästa skick gör figgen en popp upp ,skall och belöning korv . Å figgen tar med Cittra in till stigen . Sedan avslutar vi med en springare , detta är ju sååå roligt , här blir det kamp . Korv ifrån alla när tjänst täcket är borttaget .

Tack alla figgar för ett fint arbete !!

Matte är så nöjd med Cittras arbete idag , jag blir så glad när hon har full fart ut till figgarna . Å idag sitter hon och skallar ihop med figgarna utan mig vid sidan .

LILOS SÖK

Den 4/1-2014 sök träning hos Birgitta .

Birgitta har kollen på stigen , å visar var jag skickade ut sist . De ligger fyra figgar ute i rutan , två på varje sida .
Jag sätter ner Lilo utanför rutan , å de verkar som att hon fattar detta nu att hon ska vänta där en stund medan matte kollar av lite .
Jag börjar att skicka Lilo ut på vänster sida , där hittar hon figgen med en gång , hon gör en markering med sitt skall som heter duga .Figgen belönar med korv , jag försöker alltid att ha figgarna att gå först in till stigen Lilo håller sig riktigt bra vid min sida .Sedan blir det ett tomskick på höger sida , hon går ut rätt så okej . Ett tomskick på vänster sida , som går jätte bra , på höger sida har vi en figge ända ut i rutkanten . Lilo skallar riktigt bra , jag jobbar hela tiden bakom figgen på vägen in till stigen , med att Lilo ska hålla sig vid min sida . Å de går så bra .Jag skickar Lilo två gånger till , en på varje sida , å vi avslutar med en springare som kampar med henne efter hon skallat , å hon kampar henne in till stigen . Å på stigen får Lilo korv av figgarna .

Lilo va vid ett tillfälle väldigt nära en figge när hon skallar . Här väljer jag att ta Lilo till min sida , när vi vänt upp oss med riktning in mot stigen , då får figgen komma framför Lilo och belöna med korv . På denna sökträningen har de varit tre nya figga idag , detta bekommer inte Lilo . Hon blir mera taggad i stället .Lilo älskar sökarbetet , hon är en så härlig fläkt .
Matte är nöjd med Lilos arbete idag i sökskogen , känner en sådan lycka !

LILO

CITTRAS SÖK

Den 4/1-2014 sök träning hos Birgitta .

Cittra och jag är de andra ekipaget som startar .Jag förklarar lite hur Cittra är och hur förra sökets positiva och negativa bitar va .Jag förklarar att figgarna måste mata med korv många gånger så hon inte sticker ifrån dom . Jag ber att figgarna ger kommandot sitt , innan hon får någon korv .Å , att jag kommer ut till dom å hämtar Cittra .

Cittra är riktigt taggad när jag tar ut henne ur bilen .När vi är på stigen , får Cittra se när båda figgarna går ut , en åt varje håll .Jag skickar åt vänster sida först , Cittra springer ut med full fart , å vi har bestämt att jag hämtar . När jag kommer ut , sitter både Gilla och Cittra ner , å när hon matat en stund med korv . Ber jag att hon ska ha Cittra att skalla ett par gånger. Å , Cittra skallar . Hon är ju så duktig . Figgen går före oss in till stigen . Cittra håller sig riktigt bra på min vänstra sida . Nästa skick på andra sidan blir lite komplicerat för Cittra . figgen ligger ju rakt ut , men de går en stig lite åt vänster sida , så Cittra väljer den , å de gör hon tre gånger lika dant . Men fjärde gången springer hon till Ing-Marie med lite synretning , även här sitter Cittra ner en stund , å när jag kommer fram så startar de skallet några gånger .Lika dana skick två gånger till , å de går ju så bra . Vi avslutar med en springare , som kampar med Cittra efter de att hon skallat några gånger .Figgen kampar in henne till stigen . Ja , Cittra är som resten av syskonen , hon älskar att kampa .
Matte är riktigt glad över Cittras sökarbete , hon visar verkligen att hon tycker om detta också .Å kan de vara bättre , när matte tycker de samma .

CITTRA

FORTSÄTTNING PÅ SÖKET

Den 14 / 12 -2013 ja då fortsätter vi med hund två och sist . Ja vist löpflicka , då får man gå sist .

Jag sätter ner Lilo innan rutkanten , säger till henne med en bestämd ton att hon ska stanna kvar . Jag går fram till rutkanten å lotsas att de är tävling , Lilo är duktig idag å sitter kvar å väntar . Jag hämtar henne å talar om för henne att hon ska vara vid min sida , hon åtlyder detta idag . Men motoren dundrar ! Ja , de är ju detta matte blir stressad av , men idag gick de riktigt bra .Jag skickar Lilo  på vänster sida , å jag känner en trygghet i mitt jobb inför skicket . Jag kollar av att hon har konscentration och blick rak ut , Lilo gör ju ett riktigt fint skick å hon hittar figge med en gång ,jag ropar Lilo här är jag . Jag riktar upp henne för att få en kontroll över henne. Å ,jag skickar när jag kan se att hon ser figgen, å fått en del känningar på den. Lilo skallar så de heter duga idag, hon hittar alla figgar utan problem idag . Å detta känns ju så bra. Den siste figgen springer , å han har kampen med sig . Ja , livet kan ju inte vara bättre än ett avslut med kampen . Sonny kampar å Lilo hänger i luften . Prata om va rolig Sonny är !!

PRATA OM ENVISHET

Den 14 /12-2013 åkte jag till Lessebo för att träna sök .

Nu är de ju så här att jag har börjat med sök på Cittra . Å detta går ju så bra . Cittra har alltid varit en riktig fläkt  i skog och mark , ja de är hon som håller i buset i skogen.
Om jag ska säga några ord om Cittra , så lyder dom så här . När de gäller tävling å träning inför de så är hon en så trygg fläkt , å hon bråkar aldrig med matte ! Hon vill alltid vara till lags . MAN KAN SÄGA ATT HON ÄR EN GOD LYSSNARE OCH TÄNKARE , Å EN TRYGGHET NÄR MAN ÄR PÅ TÄVLINGSBANORNA . Misslyckas vi där , hänger de enbart på att matte har inte tränat henne så mycket, hon visar alldeles för tidigt att hon kan .
Härligare hund får man leta efter . Därför har jag nu startat upp söket med henne .

Ja, ha Cittra va näst sist i träningen idag , å detta går ju så bra . Jag har Sonny på höger sida och Åse på vänster sida i rutan. Cittra har ju inte tränat sök mer än fyra gånger i sitt liv å detta gör hon med en energi som bara matte förstår sig på . Hon är en liten snabb fläkt som tar sina beslut , å då kan de vara en del problem att vara figge till henne. Hon gör de hon ska göra , men en svårighet för att stanna hos figgen på vänster sida har hon . Ja här gäller de att kunna sitt figgande för en hund som räknar ut vad detta går ut på. Jag hjälper Cittra ut till figgen när figgen har arbetet en liten stund med henne . Å, jag gör ingen affär av detta , Cittra har sin energi fulla blick när hon tittar på mig. Å jag känner med henne denna lycka till hennes blick. Precis som när vi går på våra älskade skogspromenader . Jag skickar henne på höger sida , Sonny sitter där . Han jobbar på så enormt bra , som gör att Cittra stannar hos han . Jag blir så glad när jag ser detta .På vänster  sida jobbar vi på med att hon ska stanna hos figgen , å på höger sida fungerar de jätte bra . Vi avslutar med en springare på höger sida å detta är Sonny , å Cittra tycker detta är så roligt .

Att Cittra inte stannar hos figgen på vänster sida idag gör jag ingen affär av . Jag känner Cittra såå väl så jag vet att om figgarna gör sitt jobb så stannar hon hos dom .

Matte tycker att Cittra gör ett kanon jobb i söket idag , hon är en fläkt som heter duga , å jobba älskar hon . Hon är såå enormt lättlärd så man får passa sig för att krångla till de .
Sonny tränar skallet på henne på stigen , å detta skall går inte av för hackor . Ett enormt skall .
Älskade Cittra , du är ju så duktig i allt matte vill med dig . 

SPÅR TILL CITTRA

Den 13/5-2013 träffas Bettan och jag . Bettan ska lägga ett skogs spår till Cittra å jag ska lägga ett appellspår till hennes yngste hund , att jag aldrig kommer ihåg vad han heter !!!
Bettan har bara markerat tre av pinnarna så de känns lite som på tävling med resterande pinnar.
Medan spåren ligger så kör vi Budföring på en äng . Cittra springer med en riktig glädje till Bettan, å detta gör vi två gånger.De går ju så bra så !
Cittra är riktigt taggad till att gå spåret , å de har en liggtid på 1,15 min. De är så härligt att se denna lilla Collieflicka , att vara såååå suuuugen. Ja nu har hon ju fått vila några dagar, liten aning iver i spåret , men inga som helst svårigheter att hitta pinnarna och markera dom. Vi leker med alla små pinnar, klickar pinnarna också , flera gånger . Å hon är så taggad, de känns så bra att få gå bakom henne nu . Vilken glädje hon spårar med . Hon tappar spåret på ett par ställe, här släpper jag linan å bara väntar ut henne tills hon är på rätt väg igen. Slutpinnen i dag va bara en liten pinne , jag gör min ritual å Cittra får en rejäl Jackpott med KORV .

Gissa om Matte är glad efter detta spåret ?

SPÅR OCH LYDNAD

Den 22 /4-2013 är klockan 10:00 när jag hämtar syrran för att åka vidare ut till Skede och lägga spår till Cittra och Zinka.
Cittra går jag ett spår ungf 1000 m . Innehåller direkt påsläpp , vinkel åt vänster . Över ett par viltstigar . två st 90 graders vinklar , två små pinnar lägger jag där Vildsvinen bökat . 7 små och 1 lång.

CITTRA : gör ett kanon påsläpp , väljer rätt håll på vinkeln, som va vänster idag . Första pinnen apporterar hon till mig å hon får belöning korv , nästa pinne markerar hon fint också , vi busar lite med pinnen, nästa springer hon över, nästa visar hon bara lite att hon har något i näsan som hon känner, här kampar jag med pinnen , å de tycker hon är riktigt roligt . Så gör jag med resterande pinnar också. Cittra kommer av sig på ett ställe ser jag, jag står bara stilla här och väntar ut henne . Hon går en rejäl bit åt fel håll, så jag får släppa linan, å jag står kvar på samma ställe. Efter ett tag vänder hon tillbaka å tar upp spåret en bit längre bor än där hon tappade de.

CITTRA : jobbar bra med vinklar och övergångar, även bra med pinnarna i början. Men släpper på pinnletandet efter ett tag . Ja ,ja vi kämpar på .

ZINKA : får ett spår som inte är mer än 400 m , innehåller 6 små och 1 lång . Zinka hon börjar spåra redan vid bilen, ja hon gillar detta , hon känner på långt håll var matte har gått in. På släppet gör hon kanon, hon markerar 2 små pinnar å sedan är de samma sak med henne. Hon springer över pinnarna .
Men hennes spårarbete annars är ljuvligt att se på när man går där bakom.

Här måste de arbetas med pinnarna å matte får hålla igen en hel del på Zinkas fart .

Efter spårningen blev de lydnad på klubben i Skede .
Budföring med alla tre flickorna , å de fixar dom med full fart . Kryp med alla tre . Cittra har fått till mycket fin stil på de nu , Lilo har bra kryp men en del ljud på vägen, Zinka har en hel del stuts med bakdelen.
CITTRA LILO OCH ZINKA

SÖK I SÄVSJÖ

Den 20/4-2013 tog jag med alla mina hundar till Sävsjö, sök stod på tapeten . Vi va sex stycken idag .
Lilo gick som hund nr 3. Å jag förklarade för figgarna hur jag ville ha de . En figge i varje hörn till börja med .Ett tomskick på vänster ruta , figge som löper framåt i höger ruta, med jämna mellanrum. Figge i en öppen låda med pallkragar . Tomt ytterligare på vänster sida . Å vi avslutar med en helt dold figge på vänster, å avslutet på höger avslutar vi med en figge som visar kampen för Lilo å springer ut.

LILO : är riktigt taggad idag , jag skickar på vänster sida . Hon marker figgen så de heter duga , jag hämtar efter en stund, sedan höger sida här markerar hon lika bra med sitt skall. Tomskicket på vänster sida går hon ut jätte bra på , och är ute en stund. Hon lyder mycket bra när jag ropar LILO här är jag. Så fort hon har riktningen åt mig . Ropar jag duktig flicka . På höger sida är de lite spännande, för här är de berg , å denna väntan att få höra hennes skall. Ja då blir man så glad för då vet man att hon är hos en figge . En figge har lagt sig i pallkrage lådan, men här tar lite tid innan polletten trillar ner . Lilo kan knappast hejda sig när hon kommer ut på stigen. Hon vill iväg med en gång, så jag får ge henne ett kommando i språnget. Sedan kör vi två skick till .

LILO : Gör ett mycket bra arbete idag , känns som hon har koll på läget. Fastän de va en varm dag fixar hon att markera med sitt underbara skall . Å springa alla skick.

Lydnadsträning och Budföring på klubben efter Söket. Å Sävsjö hade MH . Så de blev skott träning också.

PLATS MED SKOTT

Idag tränade jag CITTRA på platsliggande med skott. Sonny skjuter 5 skott med min knallpåk , å han står på rätt långt håll å skjuter framifrån . Å detta går ju så bra !

CITTRA

FYRA DUKTIGA HUNDAR PÅ PLATSLIGGANDE . SACKI , ZINKA , OZZY OCH NOA .

PLATSLIGGANDE

LILO MARKERAR ATT DE FINNS NÅGON I LÅDAN

SÖKTRÄNING I LESSEBO

Den 17/4-2013 tog jag med hela Colliefamiljen till Lessebo . Sök stod på schemat idag . De va Lena , Sonny , Anna och jag som tränade .Å detta är ju så trevligt .

LILO : gick som hund nr två idag , jag försökte tänka hur jag ville ha de . Å sedan frågade jag Lena va hon tyckte , de lät bra sa hon. Anna tyckte också att de va bra . Men detta med Sök är ju inte lätt alls. Riktigt tänkande arbete.
Jag skickar Lilo i åt vänster, där va de tom slag, hon är inte riktigt ute i hörnet . Hon jobbar bra framåt i rutan . Å jag ropar , Lilo här är jag . Å hon lyder med en gång . Sedan skickar jag ut henne till nästa hörn på höger sida , å där hittar hon en figge som hon markerar riktigt bra med sitt skall . Jag skickar henne på tom slag igen på andra hållet, hon springer inte ut hela vägen , så jag kommenderar henne UT , å de lyssnar hon på . Nästa figge ska kampa med henne när hon markerat riktigt länge med sitt skall . Å detta älskar hon , så här blir en aning svårt att få in henne till stigen . Figgen på andra sidan ska också kampa med henne , å här går jag ut och hämtar in dom .Sista figgen på andra hållet , ska kampa in henne på stigen .

LILO gör ett riktigt fint arbete idag, ingen tvekan på att springa ut .Ja endast en gång .De känns så bra för vi fick till flytet på stigen .
Tack alla figgar för bra arbete !

CITTRA

Den 16/4-2013 träffades Bettan och jag ute i Alseda . Bettan skulle gå ett spår åt mig och Cittra . Å jag gick ett åt en av hennes hundar . Cittras spår va ungf : 1000 meter . Å de innehöll 7 små och en lång pinne ,å några vinklar .

CITTRA : Ja hon älskar värkligen att spåra , men  hon går över några pinnar . Detta är inte bra ! Vist man behöver ju inte vara orolig att man går vilse . Men de ger ju inga poäng .Hon markerar väl 3 st pinnar och slutet . Hon gör ett riktigt fint spårarbete . Men vi måste lägga krut mer på pinnarna . 
CITTRA

SPÅR TILL CITTRA

Den 15/4-2013 la jag ett skogsspår till Cittra : Detta spår innehöll 7 st små pinnar och 1 st lång . 3 st vinklar , över flertalet stigar . Fyra olika terrängbyte . Å när jag lägger spåret hoppar en hare upp ett stycke ifrån mig . Så de blir prövning att gå över viltspår som jag vet var de går . Liggtid 1 tim .
Idag blåste de riktigt mycket , så jag gjord de enkelt för henne . Jag började spåret i medevind .

Cittra är riktigt taggad , hon vet precis vad hon ska göra . Spårpåsläppet gör hon galant, å jag ser att hon känner av första pinnen, men jag ser också då . Att den ska hon strunta i . Jag brukar noncharlera när de händer så, men inte idag, å jag vet ju att spåret betyder GULD för henne. Cittra jobbar på bra med att hitta pinnen, jag väntar bara ut henne . Å till slut vet hon vad matte vill. Vi jobbar en liten stund med pinnen , sedan bär de iväg, över en bred stig , inga problem , fram till en vinkel . Här bär de rakt ut först å när hon märker att de inte är något spår så säter hon till näsarbetet ännu bättre för att kunna gå vidare . Hon löser detta bra. Nästa pinne vi kommer fram till markerar hon bra och plockar upp . Apporterar den halv vägs in till mig . Vi leker med pinnen några gånger. Men hon vill bara iväg, å har svårt att koncentrera sig på att hålla kvar pinnen till mig . Jag släpper på henne ett stycke ifrån där hon hittade pinnen , för att se hur hon löser rätt håll på spåret . Hon löser detta bra ! Över en skogsväg , inga problem. Men pinnen efter där missar hon . Jag gör ingen affär av de, vi fortsätter , å nu blir de spännande att se hur hon fixar att spåra över harspåret. Inte några problem med de, de gick jätte bra . Pinnarna som är kvar, jobbar vi med riktigt mycket idag , å jag klickar även pinnarna . Jackport när hon hittat slutpinnen .

Cittra är ju en älskare av spåret , å hoppade helst över alla pinnar idag. Men vi har jobbat riktigt mycket vid varje pinne , så jag hoppas hon förstår nästa gång .

Idag har jag tränat krypet också med Cittra. Å hon gör ju detta så fantastiskt fint.

Jag tränar Lilo på krypet också , å hon har ju fått till en teknik som heter duga . Fjärren tränade vi , sitt , ligg och stå. Å detta blir ju bara bättre och bättre .
ZINKA

ZINKA SPÅRAR

Den 9/4-2013 la jag ett spår till Zinka de va ungef: 500 meter inne i skogen .Blandad terräng , 4 vinklar och över stigar . Jag börjar med ett spårupptag som är ungf: 50 m och jag vinklar där efter åt höger . Jag har 7 små och en lång pinne med mig , marken är blandat snö och barmark. Jag sätter en snitsel vid varje pinne . Å detta gör jag för att lära mig läsa av mina hundars arbete , när dom närmar sig en pinne . Liggtid 1 tim .

ZINKA : är riktigt het när jag tar ut henne från bilen, detta med spår de älskar hon . När jag sätter på selen har hon en hel del ljud , hon vill ju iväg. De är svårt att hålla denna lilla flicka i spårlinan . Så jag får hålla henne i selen fram till påsläppet . Hon gör ett kanon påsläpp, hon går förbi vinkeln en liten bit sedan vinklar hon åt rätt håll med en gång . Sedan bär de iväg , att de ligger snö på backen är ingen nackdel , där ser jag mina spår , att vi är på rätt väg. Tur man markerar pinnarna , för man kommer inte ihåg riktigt hur man gick .Första pinnen apporterar hon till mig , belöning korv å så leker vi en stund med den. Zinka jobbar på med riktig fart som inte jag orkar hänga med i , så jag får hålla emot en hel del. Nästa pinne ser jag att hon tänker springa över, jag gör ingen affär av de . Innan nästa håller jag igen henne lite för att inte missa pinnen . Här börjar jag att klicka pinnen, kasta iväg å när hon griper , klickar jag. Så gör jag vid varenda pinne sedan . Zinka löser detta spår riktigt galant .Hon ringar å går tillbaka åt rätt håll, när hon märker att hon är fel. Å detta är ju en sådan tjusning att titta på. 

LILO

SÖKTRÄNING I LESSEBO

Den 7/4-2013 tog jag med mina älskade Colliehundar till Lessebo . Jag tycker ju detta är så trevligt att kunna åka till dessa Ödmjuka människor å träna sök . Idag va vi åtta stycken , så de har varit en riktigt lärorik dag . Övervägande tränar man ju efter samma mall framåt i rutan. Men alla tränar ju efter hur långt de kommit å kanske något som inte fungerade sist.

LILO : Fick börja för vi har inte tränat tomskick precis , Lena la upp min träning för de skulle bli så bra som möjligt för Lilo och mig .
Lilo får titta när en figge går ut på varje sida , den ene figgen går ända ut. Å den andre går bara en bit ut å vänder tillbaka , men då får inte Lilo se .Jag börjar med att skicka Lilo på den sidan som figgen gått tillbaka på . Lilo gör ett riktigt fint tomskick jobbar fint fram å ända ut i rutan . Å kommer med fin fart  tillbaka till mig på stigen .Man ser på Lilo att hon vet de finns en figge på andra sidan, så här skickar jag henne näst intill i farten . Detta gör hon Super markerar med sitt skall riktigt länge. Här är även en figge hon inte känner igen .Jag skickar Lilo åtta gånger å där i gör hon tre tomskick. Där hon har markerat figgar, där har jag sprungit ut å hämtat. Så de har blivit mycket träning att vara vid min sida.Jag är så nöjd med Lilos arbete idag.

Sedan fika på klubben , å då blir de ju mycket hundprat.

Efter de bär vi fram en stor låda med en öppning på som en hund koja. Så vi tränar bara markeringar. Vist undrar Lilo va de är, men de tar inte lång tid för henne att markera de . Jag springer fram och öppnar lådan så får hon belöning från en kille som sitter där i. Detta gör vi tre gånger. Vi tränar även på en halvdold figge . Sonny gömde sig i ett skjul , Lilo riktigt vindar in honom, när hon sprungit högt upp och förbi honom. Över plåttak som låg på marken och in i skjulet. Å Jäkla vilket skall . Ja vi skrattar både Sonny och jag åt henne.


CITTRA : Tränar jag skott med . Sonny skjuter 5 skott med min knallpåk . Hon sitter vid min sida två skott , ligger å jag har gått ifrån en liten bit , detta gör hon två gånger å ett skott får hon göra vad hon vill. Hon väljer att hålla ögonkontakt med mig .
Jag är så glad , Cittra bryr sig inte om skotten . Efter de bjuder hon upp till lek med Ozzy .

EN LITEN TANKE : JAG KÄNNER MIG SÅ LYCKLIGT LOTTAD SOM HAR DESSA UNDERBART DUKTIGA HUNDAR.

ETT STORT TACK TILL ALLA FIGGAR, BÅDE STORA OCH SMÅ !!!

ALLEGRO EN LITEN SKÖNHET

ALLEGRO GILLAR SÖK

Den 1/ 4-2013 Allegro har jag också börjat att träna Sök med, men endast i mån om tid .Allegro gillar att springa ut till figgarna nu, men i början va de lite si och så med de. Ja hon har ju en lång nos hon också, Allegro har inga svårigheter med att skalla hos figgarna men lite svårt att stanna kvar . Ja här får figgarna visa vad de går för. Nackdelen med henne är att hon skallar lite i tid och otid .
Hon har en riktigt bra fart ut till figgarna , å dom bjuder ju henne korv när hon markerat riktigt.
Lite lydnad då och då blir de även här.

ZINKA LILLA DAMSUGAREN

MIN LILLA DAMSUGARE

Den 1/4-2013 Zinka tränar jag momenten i Lyd 2 och Lägre . Zinka har ett riktigt fint flyt på framförgåendet , krypet fixar hon någorlunda bra å sedan får vi se hur skotten går. Jag har ju inte tränat platsen med skott med henne . Sedan är hon en pratande Collie flicka . Hon har en hel del ljud ut till apporten . Ja inte för jag tror att ljuden lägger sig , men jag noncharlerar henne .
Zinka har jag lagt ett mindre spår till idag . Sex små och en lång, de blev lite snö i spåret och övergången från barmark och snö gick jätte bra å tvärt om också. En pinne missade hon , men de är ju ett halvår sedan vi gick spår. Hon gjorde ett kanon spår.

CITTRA

CITTRA ÄR EN HÄRLIG FLÄCKT

Den 1/4-2013 Cittra tränar jag på med i Lyd 2 och momenten i Lägre . Cittra kan alla momenten i lyd 2 , men jag håller detta vid liv för jag tänkte vi ska vara ute detta året också å tävla. Så vi ska fixa LP 2 och helst Lägre spår. Cittra är väl den som har de finaste krypet, hon tar de liksom med ro, å har inget bråttom . Skott bekommer inte henne alls . Å de känns skönt .
Till rutan har hon en varierande fart, de är inte bra . Men vi tränar på med den .
Nu hoppas jag på att jag kommer hinna att lägga en massa motivations spår till Cittra och Zinka , å sedan någon gång kolla uthålligheten på ett riktigt långt spår . Men jag känner ingen oro med detta . De enda är väl att Cittra Damsuger inte spåren som Zinka gör.
LILO och Birgitta kampar på.

LILO OCH SÖKTRÄNING

Den 1 / 4 -2013 De har hänt mycket sedan jag skrev sist , blir lite svårt att sammanfatta de hela  . Men den stora och nya biten är att jag kommer att kämpa på med Lilo i Söket, Lilo älskar detta jätte mycket , å har inga stora problem i detta . De jag själv känner är att hon är så förbaskat klok å känner redan på stigen vilken sida figgarna är på . Detta är på gott och ont. De goda är ju att hon älskar att leta rätt på figgarna . Å de onda är att de blir en aning svårt att skicka henne på den sidan som de inte är någon figge. Så på tävling blir de ju osökt område . Ja de hela handlar ju om okunskap ifrån mig . Men jag kommer få den hjälp jag behöver av Lena Hjärtfors och Sonny Bäckman .Sedan har jag ju mina underbara träningskamrater i Sävsjö också . Vi resonerar igenom våra problem innan vi går på stigen . Å framför allt lyssnar Figgarna på hur jag vill ha de med min hund. Hela Sökarbetet hänger ju på om Figgarna vill att ekipagen ska LYCKAS ! 
Jag hade anmält Lilo till en Lägre tävling i Söket i Lessebo , men den blev inställd på grund av snö .Men de går ju fler tåg . 
I SÖKET : Lilo har ett skall som heter duga ! Å hon skallar både på liggande , stående , sittande . halvt dold , helt dold figge utan problem . Å skallet ska ju bara vara vägledande .Hon håller samma starka skall även när hon sprungit många skick .
När de gäller lydnaden , så kan hon alla moment i lägre förutom att vi nöter på med krypet och framförgående . Skott har vi också provat . Vilket hon fixar bra !
Vi kämpar även på med Lyd 3 , men här har vi lite till att kämpa med. Men året har ju bara börjat.

LILO OCH ZINKA

TRÄNING PÅ NJUDUNGS BK

Den 13/2-2013 tog jag med mig Zinka och Lilo för att träna några moment i Lyd 3 och Lyd 2 .

LILO : Gör ett riktigt kanonpass idag , Jag börjar med fritt följ å alla stegförflyttningar , sakta marsch , sidförflyttningar , helt om , två steg bak . Ja hon fixar detta sååå galant idag . Inkallande med ställande , helt okej utan handtecken . Rutan har jag ställt upp innan . Idag riktade jag inte in henne , för jag läste regelboken igår . Men hon galluperar gladligen till rutan , jag använder kommando ord framåt , ett fint ställande - sedan kommenderar jag ligg. Hon kastar sig ner . Jag gör hela momentet tävlingsmässigt . Å detta gör hon ju så bra så .Hopp apport - riktigt fint ut hopp - snyggt tillbaka å kanon position. Sedan tränade jag sitt under gång , här märkte jag idag att sa jag , sitt upp - så fungerade de riktigt bra . Hon blandade inte ihop ligg och sitt så många gånger då . Metallapporten - hon sitter taggad precis som hon gör med träapporten . Hon springer ut , griper om den , släpper , sedan tittar hon på mig , med mycket bus i blicken . Jag springer ut och busar med henne å när jag gjort de . Sätter jag upp henne i position och kommenderar apport . Ja riktigt fint fixar hon detta . Vi avslutar metallen där .Fjärren -ligg -sitt - stå . Nyligen påbörjat , stå går hon ett par steg framåt , vi malde detta på kort avstånd . Ja vi maler på . Sitt i grupp - fast jag hade ingen grupp . Här klickar jag och belönar många gånger . Lilo flyter iväg med sin blick ett par gånger .Men när hon tittar på mig igen klickar jag och belönar . Platsläggande å matte har gått bakom huset . Gick riktigt fint . Vi avslutar med att träna krypet . Vi har ju startat upp detta inomhus , å jag tar hjälp av en target sticka . Liten aning vill hon studsa med bakdelen . Men jag håller på tills hon lyckas med tre krypningar .

Matte är stolt över Lilo idag , å de bästa är att hon är lika taggad när vi slutar vårat pass .

ZINKA : De är mycket ljud redan när jag tar ut henne från bilen . Hon vill vara matte till lags , genom att ta kontakt med mig . Jag vänder om flera gånger för att få henne att minska på ljudet lite . Lite mindre blir de . Vi går långa transportsträckor på plan , tills ljudet lagt sig ännu mer . Hon är med mig bra vid min sida å håller kontakt i dessa långa sträckor . Hon är ju så söt när hon går å tittar upp . De lilla Collie ansiktet , å en underbar blick . Rutan tjuvar hon , de är som hon vill säga - matte jag vet var den är .Idag när jag använde kommando ordet framåt , blev de inget ljud . Så vi avslutade där . Hopp sitt - fint utfört . Inkallande alltid full fart å mycket energi . Fjärren gör hon jätte bra , sitt och ligg . Vi avslutar med kryp, Zinka är lite skickligare än Lilo på de .

Idag va de mycket ljud i Zinka , vilket matte tycker är så synd , hon bjuder en sådan fin träningsenergi å de gör en så glad .

TRÄNING PÅ NJUDUNGS BRUKSHUNDKLUBB

Den 8/2-2013 åkte jag ut till Njudungs Brukshundklubb, för att träna igenom Cittra i momenten i klass 2. Å så tränade jag Lilo i Lyd 3 och så tränade jag Lord i några moment.

CITTRA : Hon va en helt annan hund idag, hon tyckte de va mysigt att komma till klubben och träna, vilket matte tyckte också. Jag börjar med fritt följ , idag låg hon på lite grand , å hon ville ligga liten aning framför. Jag klickar bara när hon håller den position som matte gillar att ha henne. Mycket sidförflyttningar blev de idag å många vänster och höger om . Jag tränar de tills jag tycker hon går bra vid min sida. Små halvhalter lägger jag in också för att veta att hon är med. Halvhalterna fungerar bra.Jag hade ställt upp rutan innan jag tog ut Cittra från bilen . Sätter henne i utgångsläge och riktar upp henne , ställer mig upp och kommenderar Rutan . Fin fart har hon idag å hon gör ett fint ställande . Tränar rutan tre gånger. Läggande under gång inga problem, inkallande - fin fart , men inte riktigt godtagbar ingång . Fjärren har vi fått till riktigt bra - här jobbar hon bara med framvagnen när hon sitter och lägger sig . Klickar och belönar varje sitt och ligg . Ja så va de hoppet som inte gick bra förra gången. Men idag fungerade de mycket bra . Apporten gick någorlunda .
 
LILO : Ja vi har ju påbörjat momenten i Lydklass 3 . Jag börjar med fritt följ , ser till att hon håller kontakt i första steget . Jag fick vända ett par gånger , sidförflyttningar fungerar riktigt bra , hon intar sin position fint , helt om inga problem . Ett steg back måste tränas , sakta marsch går hon SUPER i . 30 m från rutan  sätter jag upp Lilo i position - riktar in henne och kommenderar framåt . Lilo springer fort ut till rutan hittar mitten . Lägger sig med en gång när jag kommenderar ligg . Klick och belöning , å inkallningen från rutan fungerar bra . Hopp apport - mycket snyggt uthopp full fart tillbaka över hindret. Detta moment gillar hon ! Inkallande med ställande fungerar mycket bra . Sättande under gång fick vi till några gånger , här blandar hon ihop ligg och sitt . Ja vi har ju bara påbörjat momenten i 3-an så jag tycker de fungerar bra .
JO DÅ , ETT BRA STÄLLANDE HAR JAG HAFT TIDIGT!

TRÄNING I ATOMHALLEN

Den 7/2-2013 åkte jag till Hultsjö för att träna i Atomhallen . Vi va sex stycken som tränade.

CITTRA : fick börja idag, jag kan tycka att Cittra va inte riktigt i tränings stämning , men jag körde igenom henne ändå . Ja kanske har hon skämt bort Matte under förgående år, så matte tror att de bara är å köra på. Ja,ja jag tar de rätt så lugnt .
  - Cittra hänger med fint i fria följet, inkallande - bra fart å positionen kan jag arbeta på med lite till. Rutan : Jag riktar upp henne , skickar , framåt , å klick när hon hittat mitten, å de gör hon näst intill med en gång. Jag tränar rutan bara tre gånger, för hon gör ju rätt.På andra skicket har jag lagt korv på targeten , hon är med och ser de. Å farten blev betydligt bättre. När jag lägger korv på targetplattan , väntar jag med att klicka tills hon ätit upp korven. Hon gör ett riktigt snyggt ställande.Vi har ju lagt lite kol på fjärren, å jag måste säga att hon gör den riktigt bra. Hoppas hon kan på Söndag. De som är lite sorgligt är, att hon tvekar när hon ska hoppa över hindret. Vilket hon inte gjort innan. Jag hoppas att de va för att de va förmycket störning. De va tre stycken av mina träningskamrater , som plockar in de vi använt under träning. Å dom kommer gåendes mot hindret.
Läggande under gång- riktigt fin.

Ja,ja vist är de så ! Att när Matte har en tävling på G så känner jag lite mera KRAV PÅ MIG SJÄLV. Cittra har nog känt detta. Men matte är nöjd me denna lilla Collieflicka med tanke på hur lite vi har tränat.

ZINKA : Går jag med runt hela hallen, så hon får kolla in lite. Hon har en hel del ljud idag ! Jag ber om att hon ska vara tyst, ibland går de å då blir de klick och godis. Hon dundrar vid min sida, å hon gör de jag kräver av henne. Hon är SUPER i fria följet. Men ett å annat ljud. Rutan är hon så jäkla säker på , å hon gör ju de så snyggt. ( Min lilla Hulda ). De känns så bra ,för hon vill så mycket. Å genom de blir de en hel del ljud. Jag tränar sidförflyttningar åt vänster och höger. Å hon fixar detta som en Islandshäst, hon arbetar på jätte galant .Hon har en bakdelskontroll som heter duga . Ligg under gång - mycket snabb läggande. Apporten fungerar inte idag ! Alldeles för mycket ljud. Men hon får bära den å sitta i position med mycket förflyttningar på stället. Detta fixar hon bra !Zinka gör en riktigt fin inkallande ,efter de blir de platsliggande. Här blir de mycket störning så efter en stund sätter hon sig, Efter de får hon ligga i minst 3 min , å detta gör hon riktigt bra.

Ja, jag är ju för de mesta alltid nöjd med denna goa Collieflicka. Men dessa ljud  är ju så tråkiga.

LILO : Ja denna lilla flicka vill ju så mycket . Idag är jag stenhård med att : När jag sagt FOT , då är de fotgående som gäller. Jag tar inte ett steg framåt om hon inte tittar på mig i första steget. Detta gör vi om tre gånger.Sedan följer hon mig i olika gångarter ,sidförflyttningar i fart, sakta gående, detta gör hon SUPER. Snabb fart helt om . Ja hon kan om hon samlar upp sig. Lilo har en bakdelskontroll som heter duga. Två steg åt höger å två steg åt vänster,. Helt om, back ett steg . Inga problem. Skicka till ruta. Riktar upp, framåt å ligg . Detta gör hon KANON. Jag går till rutan vänder på klacken å går en bit. Kallar in å klick när hon är vid min sida. Mycket duktig flicka.Fjärren är de en hel del glädje med. De är som hon skrattar lite när jag ber om ett stå, detta fungerar bra idag, men hon drar sig liten aning framåt i ställandet.Jag tränar mycket på olika gångarter, å när hon fixar riktigt sakta så blir de klick å belöning. Likaså snabbt gående klick å belöning. Vi tränar också på sitt i grupp. Detta är första gången vi gör de. Å jag tabbar mig, med att inte gå och belöna. Vi gör om å när halva tiden gått går jag å belönar. Platsliggande , jag har gått ut från hallen, å här står vi nog i två minuter,. Detta gör hon SUPER !!!!!

Denna flicka slutar aldrig att förvånar matte. Hon KAN !! Jag är så LYCKLIG !!!
JAG KANSKE VA LITE TRÖTT IDAG !

ZINKA

Den 6/2-2013 åkte jag ut till klubben i Hultet. Jag tränade igenom Zinka även denna gång i Lydmomenten i 2:an.
Zinka gör ett jätte fint arbete i fria följet, hon är riktigt följsam i svängarna å hon har bra bakdelskontroll. Vi går runt koner som jag ställt upp, både i högervarv och vänstervarv. Hon är så duktig för här visar hon att hon kan samla ihop sig å hon jobbar på så bra med bakdelen. Många klick och belöning blir de i detta arbetet. Idag inget ljud ut till apporten. Här har jag slutat att säga apport när hon sitter i position . Istället kastar jag apporten visar ut henne med mitt högra pekfinger , å när hon är på språng. Då höjer jag min röst å ropar i språnget apport. Kommer att hålla på så här ett bra tag. Jag tränar även att jag håller min apportbock vid mitt vänstra knä å så går vi framåt utan något kommando, å när hon griper blir de klick , loss och belöning.
Rutan - full fart ut, men när hon kommer in i rutan är de precis som hon ska kolla att de står fyra koner där. De ser så festligt ut ! Jag inväntar henne, ja de är som hon tänker-ja var har jag mitten ! Inga problem att hitta mitten. Å när hon hittat , ropar jag stå. Inkallande full fart, å fin ingång. Fjärren SUPER.

ZINKA

Den 29/1-2013 Va jag å mina hundar i Atomhallen och tränade ,med mina träningskamrater. Jag tränade Zinka i momenten som ingår i Lyd 2.

ZINKA : Gör ett kanonpass här idag . Fritt följ , ja jag kan inte klaga på något. Hon är riktigt taggad . Inkallning - full fart , snygg ingång .
Läggande under gång - kan inte bli snabbare ligg. SUPER.
Rutan - full fart ut och ett ställande i mitten som heter duga .
Apporteringen - gör hon riktigt fint ,full fart ut , snyggt gripande, å en härlig glädje tillbaka till mig å avslutar med en snygg position.
Hopp sitt - Stilfullt uthopp , snyggt sättande ( men lite för nära hindret  ) men återhoppet fixar hon ändå galant .
Fjärren - ligg och sitt , här jobbar hon endast med framvagnen. Å detta är mycket stilfullt arbete.
Platsen inga problem - här belönar jag henne, med olika intervaller .

ZINKA

SÖKTRÄNING I SÄVSJÖ

Den 22/1-2013 va de Sökträning vi va 5 stycken. Å idag kom  Lena Hjärtfors och Sonny Bäckman med sina fina Colliepojkar för att träna. De va Åsa , Birgitta , Sonny , Lena och jag . De va en riktig kall Vinterdag. Vi hade 18- när vi startade upp. Men när vi vallat av rutorna så fanns ingen risk att vi frös.Första skicket gick riktigt bra-där satt Lena, Lilo skallar på jätte bra . Nästa skick sitter Birgitta å hon är helt dold, Lilo markerar med ett skall som heter duga. Nästa är de Sonny som hon ska hitta , men här har Lilo en aning problem. Så de blir ett tomskick automatiskt. Sonny har fortsatt fram i rutan å jag skickar igen, men denna gången hittar hon Sonny, han kampar en stund efter de att hon skallat riktigt å byter kampen mot korv . Birgitta springer ut medans jag skickar Lilo på andra hållet , där hon ska finna Lena. Lena gör så hon inte misslyckas denna gången. Nästa skick tar de en liten stund, men rätt va de är skallar hon. Birgitta springer ut å hon gömmer sig under tältduken. Lite problem med att hitta. Sonny springer ut, gömmer sig bakom ett berg. Detta går bra å han kampar med henne halva vägen in till stigen. När figgarna kampar med Lilo , har matte svårare för att få henne till stigen. Hon älskar ju sin kamp. Vi avslutar med att Sonny springer ut å Lilo får se när han gör de . Sedan släpper jag Lilo efter en liten stund. Sonny sa att hon försökte hejda han för att fortsätta att springa. Han sa att hon va som en Skyddshund. Vi avslutar med godis från figgarna på stigen.

Ja som sagt 18- minus va de ju idag, jag tror att detta kunde göra att de va lite svårare att hitta figgarna. Annars är matte nöjd med Lilo . Vi lär oss alltid något nytt för varje gång.

SÖKTRÄNING I SÄVSJÖ

Den 19/1-2013 va de Sökträning i Sävsjö även denna gången va vi sex stycken. Jag fick start 4. Denna sökträning stannar Lilo hos figgarna och skallar riktigt ordentligt. Figgarna matar korv halva vägen in till stigen, sedan ropar jag , Lilo här är jag. Så blir de som ett halvt tomskick. Ibland får jag ropa mer än en gång, för att hon ska komma . Men jag ser detta lite positivt att hon gillar figgarna. Figgarna har även dragkamp med henne när hon markerat dom med sitt skall. Hon har ett riktigt tydligt skall. Hon jobbar på bra framåt i rutorna, de blir ungefär 6 skick på vardera sida om stigen. Å de sista vi gör är att hon får makera Birgitta som gömt sig helt och hållet , under en tältduk . Hon får markera gömd figge fyra gånger. Å för varje gång skallar hon bara bättre och bättre. Birgitta gör ett kanon arbete där under.

Lilo gör ett fint arbete idag, hon är pigg å allert. Ett par skick springer hon inte ut så långt. Ing-Marie och jag gör två skallmarkeringar innan de är min tur .
Lilo

SÖKTRÄNING I SÄVSJÖ

Den 12/1-2013 Samlades vi ett gäng på Sävsjös Brukshundklubb för att träna sök, vi blev sex stycken denna Lördag. Vi lottade om vem som skulle börja. Lilo och jag fick sista start. Idag hade jag tänkt att Lilo skulle älska figgarna riktig. Vi va på ett ställe där de va en riktig uppförsbacke, nackdelen va att som förare när man skickade såg man inte hur hunden arbetade. Lilo bara älskar ju detta ! Hon springer riktigt fint rakt ut, å hon jobbar på riktigt gallant. Jag gjorde inga tomskick för de blev automatiskt de idag. Figgarna jobbar riktigt bra, för att hon ska hålla ut i skallet. Först väntar dom ut henne , så hon startar med sitt skall . Å tonar de ut så  har dom sina armar knutna in till kroppen , å så rör de liten aning på sig och kramar. Ibland får Lilo korv å ibland får hon sin ÄLSKADE KAMP . Ja , när man som hundförare är relativt ny i Söket, kan de vara lite svårt att utbilda figgarna. Men man kommer på och lär å figgarna lär ju sig Lilo också. Lilo hade en aning svårt , när hon hade kampat med en figge in till stigen. Så lite svårt va de att få ut henne till nästa figge. Men en Popp upp är ju aldrig fel.Å, så taggar jag henne lite på stigen.

Träningen gick som förväntat å jag tror att hon kommer älska FIGGARNA ännu mer nästa gång. Matte är nöjd med sin lilla Collie flicka.
Allegro

SÖKTRÄNING

Den 5/1-2013 Tog jag med mig alla mina hundar till Sävsjö BK , jag skulle träna sök först och främst med Lilo. När jag kom dit , va jag lite tidig så då passade jag på att träna Allegro. Ja de är ju bara så att denna hundflicka är ju så rolig att träna för hon kan !!!Å de talar hon om för matte. De blev sakta fotgående,hopp sitt . inkallande. Ja då de gick bra, jag brukar tänka på inkallandet med henne. Hon har en så underbart härlig stil, å jag brukar tänka hon är som en fotbollspelare som vill visa upp sig .
Ja sedan kom folket,vi va fyra stycken å de räcker ju gott. Vi vallade av , å Allegro å jag fick börja. Ja hon har en motor som dundrar. Hon fick springa 6 skick. Allegro har bara gjort detta två gånger innan, å jag sa att vi försöker att få henne till att skalla hos figgarna. Allegro springer rakt ut till figgarna å en hel del skall blev de. Å så fick hon belöning korv. Detta är en grej för henne.
Hon älskar ju att springa .

Allegro gör ett fint arbete ,men dom första skicken stannar hon inte hos figgarna. Men de blir bara bättre och bättre. De är bara att hon skallar lika mycket hela tiden !!!
LILO/ZURNA

Ja ha då va de Lilos tur, denna flicka har ju tränat Sök ett tio tal gånger nu, så hon visste precis vad de handlade om. Jag hade med både korv och dragkampar med mig till figgarna, Lilo älskar ju att kampa , men man får vara lite sparsam med kampen så de inte slår över för henne, för kampen är ju de bästa som finns. Jag skickar Lilo utan popupp först, hon springer med en sådan energifull fart ut för att hitta första figgen. Men inget resultat, jag tror att jag la mig i för mycket. För jag ropar in henne för tidigt. Jag skickar henne två gånger till på samma figge, men inget resultat.( hon hade varit och skallat bakom figgen sa hon efter arbetet ). Åsa ropar till nästa figge att hon ska visa sig. Lilo springer ut å skallar efter en stund riktigt bra skall men de tonar ut. Figgen jobbar riktigt bra för att få igång henne igen.Å här har belöningen varit korv. Jag talar om att de kan använda kampen nu så hon får upp skallet bättre, å de lyckas med ett riktigt bra skall skicken där efter. Ja denna kamptrasa älskar ju hon, så när Ing-Marie plockar bort den , då försöker Lilo ta hennes mössa i stället. Två gånger får figgarna kampa in till stigen med henne. Å sedan blev de sparsamt med kampen . Lilo gör ett helt underbart Sökpass idag. Å avslutet på söket blir riktigt bra, figgen har Lilo till att skalla riktigt ordentligt. Vilket skall denna Collie flicka har.

Lilo är riktigt taggad, hon gör ett kanonjobb i skogen, hon älskar figgarna riktigt ordentligt till slut å hon skallar så in i fanders. Hon är en stjärna !!!

TRÄNAT TRE FLICKOR

Den  6/11-2012 åkte jag ut till Njudungs bk. Ja , jag skulle på RUS-möte, de började kl 18:30 så vi va på klubben kl 17:00 , jag hade med mig Zinka,Cittra och Lilo.Tränade igenom dom innan mötet.

Lilo fik börja : Å , ja hon bara älskar ju detta ! Vi börjar med linförighet, å de blir bara klick och belöning om hon tittar upp på mig i första steget när jag sagt fot. Hon är sååå duktig med detta, å hon bjuder sådan energi till träning så matte blir såå glad. Lilo tränar jag ju även inför Lyd 3 , så de blir mycket stegförflyttningar på stället. Ja, hon är en fläkt som heter duga till detta. Inkallande SUPER !! Ligg under gång SUPER ! Hopp sitt mycket bra , men måste träna på att hon hoppar ut längre! Apporten är riktigt bra,snabbt ut och snabbt in, men vi har en hel del tugg!Lilo får träna två gånger idag. Å, jag kör mest fritt följ med henne. Ja, om man tänker på hur en Clown jonglerar , så har jag gjort de med Lilo i fria följet , å hon hänger med sååå bra. Att gå före har vi inte under kontroll, men hon börjar fatta hur matte vill ha de. Så vi får fila lite till innan tävlingen .

Cittra :Denna lilla flicka tror  att man kan flyta över plan. Vi tränar linförighet som funkar riktigt bra. Träning av att bära apporten i olika gångarter och förflyttningar. Detta börjar hon kunna jätte bra att hålla fast den.Hon är såååå lycklig så jag vet inte vad jag ska skriva, men vilken energi hon bjuder. Hopp sitt SUPER. Ligg under gång SUPER. Inkallande SUPER. Stegförflytningar på stället, bara påbörjat, men en fläkt som heter duga å framför allt vill hon.

Zinka : Jag går runt appellplanen med henne tills ljuden lagt sig en del. Ja visst, matte har ju inte tränat  henne på länge nu. Å, hon är ju lika taggad som sina systrar. Ja, de är ju så underbart , när de bjuder upp till träning. Hon är sjukt duktig i fritt följ och linförighet. Jag tränar henne lite som man tränar en häst att röra bara framvagnen å bakvagnen står stilla. Ja, man blir nästan tårögd när hon arbetar så fint. Jag lurar henne  i de flesta rörelserna, å hon hänger med å håller en fantastisk kontakt med mig.Jag,gör inkallande, här gnisslar hon när jag lämnar henne , jag går tillbaka å talar om att hon ska vara tyst ! Jag lägger mina fingrar på hennes kinder pratar med henne , å säger att hon ska vara tyst. Jag går baklänges ut , å går tillbaka till henne innan hon börjar på att gnissla å berömmer henne. Detta gör jag några gånger innan jag kan gå långt ifrån henne. Inkallandet är SUPER. Hopp sitt SUPER ! Sedan tränar vi apporten, hon får bära den vid min sida i olika gångarter , å utgångställning. Detta fixar hon gallant. Sedan kastar jag bara den ett par meter ifrån mig,klickar när hon griper. Funkar ypperligt bra !

Mina tankar : Ja , jag har knappast ord. Mina flickor är ju så taggade till träning å jag blir både lycklig å glad att just jag kan ha denna glädje att äga dessa underbara Collie flickor. Dom vill-matte vill !! Å , de blir ju sååå bra så !! 

LILO OCH CITTRA

APPELLSPÅR

Den 29/7-2012 la jag ett varsitt appellspår till Lilo , Cittra och Zinka .

CITTRAs spår va ungf 400 m å med 4 små och 1 lång pinne. Idag började Cittra markera pinnarna å gissa en som va glad som gick efter. Men spåret betydde mer än pinnarna för hon ville snabbt iväg. Men hon får plocka upp pinnen ett antal gånger innan de bär iväg. Hon ringar i båda hörnen, ser detta bara som positivt så jag står bara här och väntar ut henne tills hon är på rätt spår igen. Hon arbetar riktigt flitigt å hon markerar alla pinnar utom en liten.
Jag är nöjd med Cittra idag hon har gjort fina framsteg, å vi kommer att klicka pinnarna innan spår nästa gång, då blir de säkert riktigt spännande

LILO har jag bara spårat med en gång innan å de gick inte alls bra. Ja vi får en nöt att knäcka tillsammans än en gång. Spåret jag la till Lilo är bara 100 m och innehåller 6 små och 1 lång.Jag märker på henne i varje fall att hon är intresserad,men ordet spår förstår hon inte. Så här visar jag tydligt för henne att näsan ska ner. Faktiskt inga problem, hon tuffar på sakta å jag ser på henne att hon känner lukt av första pinnen å jag försöker att vara snabb med beröm när hon doppar ner nosen. Belöning å så leker vi lite,även nästa pinne känner hon lukten av, å vi gör lika dant här. Nästa pinne går hon över-gör ingen affär av de. Nästa hittar hon ,å här leker vi och förstås korv. Nästa går hon över, nästa hittar hon å slutpinnen har hon fått känn på, de visar hon tydligt så jag kan berömma med en gång. Vi leker med slutpinnen å hon värkar vara nöjd.
Matte är nöjd med denna början, å positivt att hon håller sig i spårkärnan. Å de kan ju bara gå bättre och bättre !

ZINKA får ett spår idag också, 4 små och 1 lång. Ja poletten hade ramlat ner under natten - här ska man leta pinnar. Men hon visar också att de hade gått hare där , genom att stanna upp och äta avföring å hon är en aning fladdrig i mellan åt.Hon går fint i vinklarna, hon går över 1 liten men de andra finner hon.
Ja va ska matte säga om detta spår. De är roligt att gå bakom henne !!


ZINKA

APPELLSPÅR

Den 28/7-2012 la jag ett appellspår till Zinka , känns som de är riktigt länge sedan sist. Spåret va ungefär 400 m ,med 4 små pinnar och 1 lång. Liggtid 50 min.
 
Zinka viste precis va de va frågan om, men de två första pinnarna brydde hon sig inte om, de va bara spåret som hon tyckte om. Hon är ju en liten damsugare va de gäller spåret, inga problem i vinklarna. Å de tre sista pinnarna apporterar hon till mig.Jag är väldigt noga med att när jag busat klart med slutpinnen. Lägger jag henne ner medans jag snurrar upp spårlinan,å när hon legat så får hon belöning.
Jag är nöjd med Zinkas spår idag, man kan ju inte begära allt när de inte tränas. Men spåret idag gick som på räls förutom pinnarna.
SIKU MIN LILLE BLIDSPÅRSHUND

HUSSE OCH MATTE LÄGGER BLODSPÅR

Den 22/7-2012 har husse och matte gått ett blodspår till Siku.
Denna gång går spåret åt vänster i rutan, här har husse blodat rättså mycket för att underlätta en del. Bra start kommer man ju långt med. Spåret börjar i storskog går igenom björksly å här är väldigt tätt så en hel del svårt att ta sig fram. Över en krafledningsgata där är det högt med odonbuskar, in i skvattram ( å de luktar ju så stark ) . Ut på kalhygge jäms med en bäck som vi får gå utefter långt för att hitta ett ställe att ta sig över, å efter det i blötmark å här binder vi fast klöven på ett lämpligt ställe. Spåret är ungefär 500 m långt.Å, de innehåller fyra vinklar , bloduppehåll återgångsvinkel å framförallt terängbyten. Detta ska ligga i 24 tim . Så det blir kväll när Siku går detta i morgon.


Den 23/7. Ja då har Siku gjort ett gott arbete i spåret. Liggtiden blev 25 tim. Siku vet precis va det är frågan om.
Denna gången har jag gått spåret åt vänster i rutan,å jag släpper på ungf 10 meter ifrån. Siku tar upp spåret direkt åt vänster. Han klarar första vinkeln riktigt bra, å fortsätt rakt fram där efter, nästa vinkel missar han för han har inte gått tillräkligt länge rakt fram. Här stannar jag upp , står bara stilla å låter Siku jobba på tills han hittar rätt igen, nästa vinkel fixar han bra, å nu är vi ute i höga buskar med odon. Här tycker Siku de är riktigt spännande, så jag har svårt att hålla han. Å han blir lika taggad inne i Skvattrammen också. Återgångsvinkeln la vi här, å här tappar han och gör ett riktigt fint arbete tillbaka. Å matte gör också ett riktigt fint arbete, hänger med Siku i hans tapptarbete.Ut på kalhygge , mycket spännande tycker han, men han börjar att irra , så här står jag också bara stilla tills han finner spåret igen. De är lite svårt för Siku här på kalhygget, jag hjälper han en gång,för han tror vi ska hoppa över vattnet med en gång. Hade vi hoppat där han ville så hade matte blivit i vattnet, alldeles för brett.Efter vattnet hittar han klöven utan problem.

Siku gör ett riktigt fint spårarbete idag, med tanke på all terrängbyte.Å de roliga är att där jag tycker de skulle vara svårt, där tycker han att de är lätt. Några missar har han gjort, å nackdelen är att han känner även denna gång klöven på riktigt långt håll. Klockan är 21:30 när vi går detta spår.
Zinka jag älskar dig .

LYDTRÄNING MED ZINKA

Den 22/7-2012 åkte jag bort på kvällen till Gifs grusfotbollsplan för att träna Zinka i de jag har börjat med. RIKTIGT LÅNGA AVSTÅND  Zinka är lite osäker när jag går ifrån henne på långa avstånd.

SÅ RIKTIG UTMANING I DAG !!!
Jag börjar med fritt följ , å detta gör jag först runt hela fotbollsplanen, å jag klickar inte Zinka mer än två gånger, å detta gör jag vid två halter. Zinka fladdrar en del i fria följet, men min tanke med detta är att hon får inte använda planen för mycket, just för att se hur hon går när hon inte vet vad som är på kanterna runt planen. Jag tycker att detta fungerar riktigt bra. Efter de kör jag fritt följ på hela plan, klickar vid några fler tillfällen.
Platsliggning, lägger henne på ena kortsidan för en platsliggning. Plockar upp en lång stör å så kör jag igång med att kasta denna vid hennes sida , bakom henne , över henne å håller denne stör riktigt igång runt om henne. När jag gör detta ser jag att hon blir väldigt påvärkad, hon sätter sig upp tre tillfällen. Jag går lungt tillbaka och lägger henne. Jag håller på så tills hon ser bekväm ut i hennes kropp och ögon. Efter hon fixa de , går jag domma 90 m över planen, Zinka gnisslar lite å när jag kommit över planen stått där en stun , så sätter hon sig upp.Detta håller jag på med tills vi lyckas. Ja de blir fyra gånger jag får gå tillbaka och lägga henne ner. Men vi lyckas till slut.
Rutan har jag satt upp innan, jag sätter upp Zinka på 50 meters avstånd ifrån rutan,å för att jag ska slippa ljud ut till rutan så går jag till rutan å låtsas som om jag lägger något där, men de gör jag inte ,jag har min targetplatta där. När jag kommer tillbaka blir det klick och godis för ett fint sitt stanna kvar. Jag riktar in henne å skickar henne. Hon gör ett så jäkla fint ställande i rutan. SUPER !! En gång till på samma avstånd, å ett ställande som heter duga, Sedan skickar jag på 40 m och ett skick på 30 m. Hon gör alla skicken KANON !!! Vi avslutar våran träning med sitt stanna kvar på dessa 90 meters avstånd. Zinka tycker ju inte om när matte går så långt ifrån henne, så jag får gå tillbaka några gånger å sätta henne, för hon har rest sig upp. Men även detta gör vi tills hon klarar av att sitta kvar på två inkallningar. FARTEN HON HÅLLER TILL MATTE JA DEN ÄR SUUUPER !!!
Matte är riktigt nöjd med träningen idag. Zinka å jag har lyckats med allt matte tänkte på att träna henne i. Å detta fortsätter vi med. Jag vet att Zinka kommer fixa detta gallant snart : HON ÄR JU EN COLLIEFLICKA !!!!
ALLEGRO

SÖKTRÄNING I SKEDE

Den 19/7-2012 Åkte jag till Skede för att träna sök. Lilla Lilo är i höglöp å kunde inte vara med, men mamma Allegro fick hänga på i hennes ställe.Ja man tänker när man ser hur detta fungerade med henne ,varför har jag inte låtit henne träna sök.

Allegro är taggad, väldigt mycket ljud på stigen. Men en figge visar kampen å så får hon se när den springer ut. Allergro har riktigt bra fart ut till figgen å hon kampar på bra, å så får hon godis efter kampen. Nästa figge gör en popupp, å de är inga problem med denne figge helle, men hon springer inte rakt ut utan hon vallar liksom två gånger innan de bär iväg rakt fram till figgen. Hon kampar på bra å så blir de godis.Här tog de roliga SLUT.

Cittra har ju inte gjort sök nu på riktigt länge.De två första skicken får Cittra se figgen hälften av sträckan. Första skicket springer hon direkt å tar rullen,å kommer in till mig med den,men hon släpper på stigen. Sedan visar hon jätte fint, men just på vägen ut för att visa rycker de i halsen på henne, så jag släpper kopplet.Nästa figge har hon lite problem med ändå att de gjordes en popupp. Men de positiva är ju att hon jobbar hela tiden ut i fullt djup. Efter en stund hittar hon figgen. Griper rullen men släpper, detta är en av de nya rullarna. Visar figgen riktigt bra, full av energi.Å vi gör två skick till.

Efter de åker vi till klubben . Jag tränar Lord på fritt följ. inkallande med stå, hopp och framåtsändande.Lord va riktigt lycklig så de blev en hel del ljud i han. 
MATTE OCH SIKU

BLODSPÅR

Idag den 12/7-2012 åkte jag ut till Jenni! Vi skulle gå två riktigt långa och kluriga spår. Ett till Siku och ett till Bonita.
Sikus spår börjar någonstans i en ruta som är 25 m i kvadrat. Här har vi blodat rättså rejält där spåret börjar. Efter de fortsätter de mellan hjulspår med vatten. Å i storskog, bloduppehåll på ungefär 12 m å en vinkel ut i lövsly och hallonbuskar. Upp på ett litet berg å en vinkel ut i blötmark. Här blir de ett bloduppehåll igen,in i storskog här gör vi en återgångsvinkel. Ut i lite lövsly igen en vinkel å sedan en lämplig plats för klöven.Detta spår är ungfär 600-700 meter långt.
Detta blir riktigt spännande i morgon !


Den 13/7-2012 Spåret låg 22-tim. Å Siku är riktigt taggad,jag släpper på han ungf 25 m ifrån legan vi gjort i rutan. Siku går raktb ut i rutan å han stannar till vid legan,sedan bär det iväg. Spåret gick rakt fram denna gången, en aning strul efter att han har gett sig iväg i spåret. Jag tror han fick upp spår utav något annat. Men jag tillrättarvisar han riktigt och talar om , att vi inte ska gå på något annat idag än spåret vi lagt.Bloduppehållet fixar han bra och även vinkeln ut till lövslyet och hallonbuskarna. Här spårar Siku som en gud, mycket drag i linan, men jag håller igen , för detta får inte gå fort.Uppför berget med riktigt drag , här blir det en tappt i vinkeln , men han löser detta efter en stund. Jag står bara stilla och väntar . Sedan bär det iväg igen genom lite kalhygge och in i storskog igen. Här kommer återgångsvinkeln, även här får han en tappt å när han börjar att ringa , hänger jag på så han inte byter håll. Han löser även detta mycket bra. Nästa vinkel har han problem med så jag hjälper han tillbaka , släpper på där jag vet att vi har gått.Blötmarken fixar han fantastiskt bra, å in i storskog igen,ja nu närmar han sig slutet. Å han hittar klöven med en gång.
Matte är riktigt nöjd med Sikus arbete idag. Han visar verkligen att han har  förstått detta med BLODSPÅR-KLÖV !!!!
Siku

BLODSPÅR

Den 8/7-2012  gick husse ett blodspår till Siku.Som han skulle gå dagen där på, detta spår låg 18 tim. Nackdelen med detta spår va att det hällde ner regn under natt och tidig morgon. Å marken va ju redan uppblött sedan innan.Men vi utmanade ödet än då.

Jag släpper på Siku med början på äng,här ute hade han lagt en vinkel. Siku ringar fint i vinkeln å tar upp spåret åt rätt håll. Spåret går över stenröse å in på betesmark, Siku spårar på bra än så länge. De går över ett dike, ett riktigt djupt fullt med vatten. Siku har inga problem med att ta sig över. Men de har matte,riktigt jytjigt va de. Mycket vatten överallt. Siku har inga problem med att gå i vattnet. Men här tappar han spåret. De har flutit bort. Jag hjälper han å släpper på när vi gått över allt vatten,å sedan bär de iväg. In i tät skog å sedan ut på äng igen. Siku löser sin uppgift med en hel del tapter. Finner klöven efter ett kempigt spår.Idag fick han träning på uthållighet. Å , han fixade detta fint.

TRÄNING PÅ GIFS GRUSPLAN

Jag vill börja med att säga att vi har tränat på i vanlig ordning , men matte har inte haft tid att uppdatera träning.

Men den 5/7-2012 åkte jag Cittra och Zinka till Gifs grusplan , å här la jag an på platsen med Zinka.

Zinka är ju lite löjlig när jag går ifrån henne, men matte tänker att de ska hon få vara då. Hon gnisslar !!!Jag lägger henne ner för en platsläggning. Jag börjar med att ta en riktigt lång stake som ligger på plan , å den skrapar jag med och går runt henne. Detta gillar hon inte, hon vill resa sig, men de får hon inte för mig. Hon tittar och ser förundrad ut. Men jag talar till henne tyst och säger att hon måste vara duktig. Jag fortsätter och skrapar å hon har slappnat av en del. Efter de går jag över hela planen å då pratar jag om långsida fotbollsplan. Zinka ligger kvar fint ,men inte tryggt. Matte är ju sååå långt ifrån henne. Jag hoppar groda å jag springer fram och tillbaka å jag tänker jag är ju så långt ifrån henne så jag kan ju inte aggera om de skulle va att hon vill gå upp. Men hon fixar dessa störningar gallant. Stor JACKPORT TILL HENNE NÄR JAG ÄR VID HENNES SIDA.
Jag tränar också på fritt följ,runt hela plan å jag begär av henne långa sträckor utan KLICK OCH GODIS. Hon har inte kontakt hela tiden runt plan , men näst intill. Sedan sitt stanna kvar,å matte går över hela planen igen. Kanonfart- å detta gör vi 4 gånger.
CITTRA : Tränar jag långa transportsträckor i linförighet och fritt följ. Å att hon ska gå liten aning längre fram vid min sida. Å snabba sitt tränar vi också i samband med fria följet.Jag blir så glad när jag tränar Cittra hon visar att hon vill å hon har en härlig energi !!! Sitt stanna kvar,å jag går över hela fotbollsplanen,å detta går ju så bra.Detta gör vi 4 gånger. Vi gör bara ingångar å här hjälper jag henne med min hand att utföra arbetet så de ska bli så bra som möjligt.Ställande under gång tränar vi fem gånger. Å detta fungerar riktigt fint !!!

Matte är riktigt nöjd med sina små yrväder. Ja man blir så glad och lycklig när man har ett arbete ihop som fungerar.

Min älskade Blodspårshund

KANONSPÅR

Den 18/6 lägger Jenni och jag blodspår till Siku och Bonita . Spåren är ungefär 500-600 meter. Sikus spår går omväxlande i skog och kalhygge. Samma för Bonita. Spåren ligger mellan 20-24 timmar, det spöregnar på natten. Å tankarna går ju emellan ska man eller ska man inte gå spåret. Man tror ju att det regnat bort. Men Jenni och jag kommer överens om att detta blir en utmaning för både hund och förare.

Sikus spår innehåller ett flertal vinklar, bloduppehåll. över träskmark å spåret går jäms med träskmarken, återgångsvinkel å genom svårgådd teräng.
Jag släpper på Siku å han väljer rätt spår med en gång. Han arbetar så energiskt med detta spår så man bara tänker "Vilken hund jag har".Han jobbar ifrån skogen över sankmark och ut över kalhygge. Ja detta går som en dans.Här ute har vi lagt ett par bloduppehåll som han löser utan problem. Återgångsvinkeln tar han med en gång,vilken hund jag har!!!!! Vi börjar närma oss slutet å jag ser på Siku att han vet var klöven finns. Men jag hejdar honom för att ta snabbaste vägen dit. Tävlingstankar enbart!!! Hade det varit eftersök hade jag släppt på linan å han hade gfått gå den vägen han valde först.

Jag är enormt nöjd med min älskade Siku å hans underbara arbete när det gäller blodspår. HAN ÄR EN RIKTIGT DUKTIG BLODSPÅRSHUND. JAG ÖNSKAR ATT VI KAN GÅ NÅGOT EFTERSÖK NÅGON GÅNG. Å jag kommer att lita på honom till 100%.

REGNET DE BARA ÖSER NER

Den 17/5-2012 tog jag med mig alla hundar för att träna lydnad ute i Skede. Ja solen sken när jag åkte hem i från. Men de spöregnade när jag kom till skede: På med regnkläder , sedan startar jag upp träningen.

ALLEGRO : fick börja idag, jag sa till henne riktigt på skarpen när hon skulle börja med sina ljud å det räckte. Sedan va hon tyst hela passet.Jag sätter ut två markörer för att träna framförgående, å detta kan hon ju så bra,men hon ligger på i fotgåendet så jag får vända ett antal gånger. Men vi filar på, vi tränar detta 10 gånger. Å hon bjuder ju denna fina energi till varje gång . Efter det , tränar jag fritt följ å här ligger hon på oxå. De är både för och nackdelar med en fin kontakt. För när hon känner lycka , så vill hon ju hålla en kontakt som heter duga, men då går hon för mycket före.Men mycket vänstersvängar,halvhalter, stegförflyttningar ja mycket rörligheter så hon inte hinner lägga sig till med något mönster. Hopp över hinder SUPER. Apporten tränar jag lite olika idag . För här skulle hon helt plötsligt börja att busa. Ja, de är som jag säger man vet aldrig, när man går med denna hundflicka.
Matte är så nöjd med denna dags träningar spår och lydnad. Å Allegro har ju denna underbara förmåga att BJUDA på sig själv. VILKEN FLÄKT.

LORD : Hänger på låset, han är så taggad så de finns inte ord ! Jag tränar han på fritt följ å detta har jag inte känt innan. Ja han gör ett fritt följ som heter duga, de spelar ingen roll hur jag vänder och vrider på mig , så är det som de sitter ett gummiband mellan mitt knä å hans huvud. VILKEN KÄNSLA !!! Jag tränar tungapporten, ja de är skall ut till den , men lika dant här glädje-glädje.Å han galluperar in med den. Inkallande med ställande , inga problem. Skall SUPER. Hopp över hinder gick jätte bra idag å även här en glädje. Kryp riktigt fint,en aning ljud i början men sedan visade jag med min finger i stället för ord å då gick de riktigt fint.Klick å mycket korv som belöning till alla moment.
Ja, man skriver ju mycket om ljud. Men när jag tänker på hur sjuk han har varit. Å då KÄNNER jag faktiskt en glädje i hans ljud nu. Å särskilt när de handlar om sådan arbetsglädje. Vilken Lycklig LORD !!

CITTRA : Tränar jag på momenten i ettans lydnad. Alla utom apporten och stå under gång. I dag hade lilla Cittra en aning ljud i linförigheten. Men hon hänger ju med så fint i alla svängar. Jag tränar ingångar separat å detta fixar hon gallant. Språng marsch, å jag springer i en fyrkant. Å jag markerar mitt fottryck i varje hörn, som en kraftig halvhalt å hon fixar ju att hänga på och sakta in så fint i hörnen. Sitt stanna kvar,ja hon är så söt med sin fina ögonkontakt. Ingångarna blir ju bara bättre och bättre.Hoppet tränar vi ju för det mesta hopp sitt, å detta går ju så bra.
Cittra är av full energi när vi tränar !!!

LILO : tränar jag på framförgående, klick å godis när hon nosat på markören å detta får hon göra några gånger på båda hållen. Lilo har en liten svårighet med att gå ut. Men när hon gör det så klickar jag å så får hon belöning. Ja med en hel del träning på detta idag , så har hon gjort fina framsteg. Hopp över hinder , detta tycker jag att hon gör med en fin energi,jag hjälper henne även idag med att springa vid sidan . Komendera hopp , klick och godis. Lilo är riktigt känslig,hon skulle tjuvstarta en gång på hoppet innan jag sag något,å då får jag säga Nej. Ja sedan va de kört, då blev det att börja om i från början igen.Apporten full fart ut, bra fart in. Liten aning tugg .Inkallande på långt avstånd riktigt fin fart.
Ja denna flicka är ju lik sina syskon , så jag kan känna att det fungerar faktiskt bra emellan oss. Men detta är inte lätt, när man inte tränat henne ifrån början.Men full av energi är denna flicka också !! 

ZINKA : Tränar jag på framförgående, nosa på markörerna, klick och godis. Zinka går fot vid min sida rktigt fint å när jag kommenderar henne före, går hon ut jätte bra. Detta gör hon lika bra åt båda hållen. Tränar detta 10 gånger. Å hon gör detta med lika fin energi alla gånger.Fritt följ SUPER . Stegförflyttningar riktigt gallant. Inkallande fin fart fin energi, fina ingångar. Hopp sitt SUPER.
Denna flicka slutar aldrig att förvåna matte. Ja hon är ju så duktig.
Matte är så nöjd med sina hundar idag. KÄNNER EN ENORM LYCKA ÖVER ALLIHOPA. ÄLSKAR ER SÅ !!!!

ALLEGRO EFER EN RUNDA I SKOG OCH MARK DÄR BLIR MAN SKIT SLUT.KANTARELLPLOCKNING FÖRRA ÅRET.

SKOGS SPÅR TILL ALLEGRO

Den 17/5-2012  la jag ett skogsspår till Allegro. De va ungf : 400-500 m. Spåret innehöll 7 korta och 1 lång pinne. De startar med uppletande av spår. Spåret går över vatten två gånger, över två grusvägar , spetsvinkel inne i skogen spår utmed kanten på grusvägen, vinkel efter de. Å olika terräng .Å ett flertal vinklar.

Jag har även denna gången hållt mitt spår 10 m in ifrån grusväg. När jag selat på å lugnat Allegro , sätter jag fram min högra hand å visar rakt ut med den. Sök spår,hon går ut riktigt fint, till att vara andra gången. Å man ser att hon känner vilket håll det går åt. De är ju så roligt för hon går några steg åt höger sätter upp näsan i vädret å sedan bär de av åt vänster. Ja precis lika som förra gången men åt andra hållet. Ja,folk nu är de bara att hänga på,för här går det undan. De går så fort så hon missar första pinnen.Ja gör ingen affär av de, jag vill inte lägga mig i alls, för hon är en fläkt som heter duga. Hoppar över vatten fångar pinne på andra sidan ,hoppar tillbaka med den till mig. Full fart igen, en å annan ringning i vinkelarbetet blir det, de ser jag bara som positivt. Ja, vilken glädje detta är. Hon arbetar ju med en enorm energi och vilja å den lilla näsan går som bara den. Allegro löser alla svårigheter i spåret . Vilken fläkt !!!!

TRÄNING I SKOGEN

Den 11/5-2012 Träning i skogen med Cittra och Zinka .

ZINKA : Tränade jag på fritt följ. Hon hänger med riktigt fint i dom första stegen. Men hon har en liten tendens att gå en aning snett ut med stjärten. Jag tränar mycket vänstersvängar å sakta fotgående. Ett steg vänster och ett steg höger å jag håller på så ett tag. Sedan tränar jag platsläggande på riktigt långt avstånd. Jag går ut hela avståndet med en gång. När jag vänder upp å ser Zinka , så ser jag att hon ser liten aning osäker ut. Men jag pratar lite med henne och talar om hur duktig hon är. Går till henne efter 1 ½min å belönar med korv. Går ut hela avståndet igen. Sätter mig på huk ett par gånger. Å Zinka fixar detta jätte bra. Hon undrar ju lite vad jag håller på med. Å jag hoppar i sidled å som en sprattelgubbe. Men hon ligger riktigt fint kvar. När jag återgår till Zinka, ställer jag mig i utgångställning, klickar och belönar medans hon ligger. Å hon får en riktig JACKPOTT !!!! Med KORV.
CITTRA : Tränar jag i linförighet, å hon gör så fina framsteg så man blir så glad. Hon är med  så fint i mina svängar höger och vänster och helt om, sätter sig snabbare idag i utgångställning. Vi tränar stå under gång,å här kommer jag att jobba med handtecken,tror att detta blir riktigt bra. Hon står kvar jätte fint med en aning hjälp. Å hon ser så stolt ut. Vi tränar stå en hel del gånger. Inkallande full fart å idag behövde hon ingen hjälp för att sätta sig fint i utgångsställning. Sedan avslutar vi med en platsliggning. Cittra har ett helt annorlunda uttryck  i ansiktet än vad Zinka har. Cittra ser riktigt trygg ut och håller kontakt med mig hela tiden. KANON !!
Lilo i full fart.

SÖKTRÄNING I SKEDE

Den 10/5-2012 tog jag med mig Lilo på sökträning i Skede. Spöregnade gjorde de, men varmt och skönt. Å det luktar ju så gott när det har regnat. Vi va fem stycken som tränade.
Nu är det ett tag sedan vi tränade sök. Men Lilo va het på de, hon hade inte glömt.
Sex skick med dolda figuranter,Lilo springer ut riktigt bra å hon söker även på ett bra djup. Hon skallmarkerar  bra och högljutt , men idag vill hon hoppa på figgarna. Å det är ju inte bra.Men jag tror jag vet varför.
ALLEGRO OCH CITTRA

LYDNAD I SKOGEN OCH SPÅR

Den 8/5-2012 fick Allegro gå ett spår på runt 400-500 m i skogen. Spåret består av ett flertal vinklar, 7 små pinnar och en lång. Jag försöker att göra spåret så klurit jag bara kan. Hon måste ha svåra spår, för hon är en riktigt säker fläckt på detta. Å hon får även prova på uppletande av spår.

Jag skickar Allegro från en väg,å jag har gått spåret på 10 m avstånd från vägen å de går åt höger. Innan Allegro får gå spåret , lugnar jag henne för hon har ena jäkla ljud för sig. Jag släpper på när hon är tyst.Allegro är ju så lycklig.Sök spår , säger jag till henne, det bär i väg en aning åt vänster, men hon känner med en gång sedan att det går åt höger. Å nu är det bara att hänga på. Över stock och sten går spåret. Å pinnarna hittar hon gallant,hon ringar i två av vinklarna å hon löser detta med en riktigt fin spårnäsa. Pinnarna apporterar hon med en riktig glädje,å hon får korv. Vilken härlig känsla det är att gå efter henne i spåret. Hon älskar ju slutpinnen å jag kastar den ett par gånger å hon får belöning. Sedan lägg dig. medans jag snurrar ihop spårlinan.Å en massa korv medans hon ligger där och är duktig utan ljud !!!

CITTRA : tränar jag på linförighet , å hon är så go!!! Hon plockar upp kontakten med en gång idag. Hon riktigt njuter av att gå fot vid min sida. Höger om och vänster om och sitt å ingångar språng marsch. Ja hon hänger med hela tiden. Sedan stå under gång gör vi fem gånger. Ja da  ! De går skapligt. Inkallande ,full fart och fina ingångar. Platsläggande i 4 minuter med en hel del belöning. Klick och godis. Ja riktigt duktig är hon på de. Hon ser så trygg ut där hon ligger.

ALLEGRO : tränar jag på framförgående. Jag lägger ut godis på en platta som hon ser. Å jag säger före ! Å inte ett ljud där efter , när vi går åt andra hållet . Jag gör lika dant åt andra hållet. Å detta tränar vi åtta gånger. Fot en stund bredvid mig, före-hon går ut riktigt fint . Å stanna strax innan godis. Inkallande tränar jag några gånger på grund av att hon tjuvade sist. Men inte idag . De funkar bra , fin fart fina ingångar.Fritt följ, snabba svängar åt vänster och höger. Jag går som en orm fram och tillbaka över vägen.Här är jag ännu mer noga med kontakten riktigt ordentligt i svängarna och även en halvhalt i svängen.

ZINKA : tränar jag på framför gående å jag gör lika dant som med Allegro. Linförighet där efter. Å platsläggande på riktigt långt avstånd. Zinka blir en hel del orolig när jag går långt ifrån henne. Å hon går upp ett par gånger. Men jag tänker att på nära håll fixar hon ju platsen gallant. Så jag ökar avståndet å går riktigt långt ifrån henne. Jag använder min röst här och säger hur duktig hon är. Jag sätter mig på huk-då går hon upp. Jag går tillbaka och lägger henne . Å ett bestämt STANNA KVAR-å lämnar henne igen. Men jag går då ytterligare längre ifrån henne. Sätter mig på huk två gånger-å denna gång fixar hon det. Jag går tillbaka så hon inte hinner gå upp. Å nu vankas det MASSOR av KORV. Vi lyckades!!!!!! 

TRÄNING I HULTET

Den 2/5-2012 tog jag med mig mina fyra Collieflickor till klubben. Vädret var hel underbart på kvällen,precis lagom varmt.

CITTRA :   Fick börja. De tog en liten stund innan hon tog upp kontakten med mig. Men så fort hon gör de , så klickar jag och belöna.Cittra är riktigt följsam i både höger om och vänster om och helt om marsch.Å hon sätter sig relativt snabbt i utgångställning. Inkallande riktigt fin fart å fina ingångar. Plats mitt på planen när andra tränar. Hon ligger jätte fint kvar å har fin kontakt med mig. Hopp över hinder inga som hälst problem. Jag avslutar alla moment med dragkamp å hon älskar detta.Läggande under gång , inte så snabbt ner men duktug på att ligga kvar när jag klickar henne och belöna.
LILO: Tränar jag på fritt följ som funkar så bra så de inte är sant. Hon är med jätte bra i första steget riktigt fin kontakt. Hoppet tränar vi , jag lägger targetplattan på andra sidan å den har hon oxå fått trampa på å fått klick och godis. Sedan går vi tillbaka å hon åtlyder komandot hopp, jätte fint hopp ut, men inget sitt. Så detta måste vi träna på. Men jag är så glad att hon hoppar ut och tillbaka. Apportering som hon bara älskar å hon gör ju detta så de heter duga. Riktigt fint gripande och fina ingångar. Inkallande full fart till matte å lika dant här super ingångar.Å en platsläggning. Jag avslutar momenten med dragkamp.
ALLEGRO : Hon ljudar en hel del på väg in till planen. Men det tar inte lång tid förren hon är tyst idag. Fritt följ måmga vänstersvängar, fotförflyttningar helt om och träning på ingångar. ( Lustigt inga ljud ) avslutar med kampen. Sedan lägg dig, ja detta fungerar ju så bra , å de känns så bra. Inkallande med ställande. Stryker henne över ryggen med kampen å kastar den bakom. Kallar in , ställer henne och hopp å lek. Å va hon tycker detta är roligt, fart och fläkt som hon älskar. I dag fuskade hon när jag sa sitt stanna kvar, vet inte vad som flög i henne , men hon reser sig upp och börjar gå. Jag tränar sedan på korta sträckor å gör ingen inkallning. Bara klick och godis för hon sitter kvar.Hopp sitt så fint så. Apportering , ja hon har ju fått till detta så fint , inga ljud å fina ingångar.Å avslutar alla moment med kampen.
ZINKA : De tar en liten stund innan hon får till kontakten , hon måste kolla av planen. Men sedan går det som en dans. Ja de känns ju så bra med hennes fina kontakt , ja idag blev det linförighet. Inkallande , här gör hon lika dant som sin mamma, hon reser sig å sitter inte kvar. Så jag tränar henne lika dant. Apporteringen ,den tränar vi riktigt mycket, hålla kvar när vi springer, lägger den bakom henne. får ta den ifrån handen. jag kastar den å när hon griper säger jag apport. Ja Zinka har ju en hel del ljud när jag gör tävlingsmässigt. Hopp sitt riktigt stilfullt.
I dag blev ju Matte så glad igen, när de fungerar så bra. Cittra är ju så rolig att träna, hon är inte lik dom andra.Å vilken energi de har bjudit å igentligen så är det Zinka bara som ljudat i kväll å de är när jag har gjort apport tävlingsmässigt. Ja är så STÅLT !!

BLODSPÅR OCH APELLSPÅR

I dag den 1/5-2012 Har Siku gått ett blodspår som legat i 19 Tim.

Spåret innehöll Flertal vinklar , bloduppehåll spår över bäck återgångsvinkel och på ny mark.
Jag låter Siku löpa hela linan ut så han får leta upp var spåret går. Siku arbetar i spåret med riktigt fin och lämplig fart , så både min man och jag kan gå i den svåra terrängen . Siku lyssnar så fint när jag säger vänta och stanna i spåret. Han arbetar med sådan fin energi och löser vinklarna riktigt gallant. Å, återgångsvinkeln går han rakt fram , gör en liten lov och vänder tillbaka å tar spåret åt vänster. Riktigt stilfullt fixar han detta. Å när vi närmar oss klöven,ser jag på Siku att han har vittringen i näsan. Å han blir ju så lycklig när han hittar den.
Matte har inget att klaga på alls idag. Han löser spårets alla svårigheter utan några som hälst problem.
Allegro får gå ett Apellspår som min man har gått ut. De har legat ungefär 1.30 Tim. Å innehåller många vinklar 10 småpinnar och slut.
Allegro arbetar på riktigt bra i spåret , med låg fin näsa idag. Energi till tusen. Å hon plockar 7 små och den långe.Hon apporterar pinnarna så fint till mig. Å då blir det belöning korv.

BLODSPÅR OCH PINNSPÅR

I dag den 25/4-2012 Har Siku gått Blodspår som legat 18 Tim . Å spåret innehöll bloduppehåll på 15 m , spåret korsar sitt eget spår å när de korsar de , så är det bloduppehåll där också, ett flertal vinklar och även en återgångsvinkel.

Jag sätter upp Siku medans jag fixar med sele och lina. Siku har mycket ljud idag när han sitter där. Men jag släpper på han ett stycke ifrån spåret , som han reder ut fint, å sedan bär det iväg. Siku löser alla svårigheter i spåret riktigt gallant. Även återgångsvinkeln fixar han fint , han ringar två gånger och hittar spåret igen som går åt höger. Klöven har jag lagt inne ibland smågranar. Å när Siku går utanför smågranarna, så fångar han upp klövlukten i hjälp med vinden. Han liksom vallar in lukt och vind. Ser riktigt stilfullt ut. Å han blir ju lika lycklig varge gång.
Siku gör ett kanonjobb i skogen, men har en hel del ljud i början. Något okonsentrerad i spåret, men löser sin uppgift.Ja det börjar ta på han med tre löptikar hemma.

Allegro får gå ett spår som innehöll 5 små pinnar och en lång.Å som legat i ca:2 tim. Detta spår har Jenni gått. 
De blir lite oklarheter i början, men hon kommer igång riktigt fint där efter. Allegro arbetar med riktigt fin energi å hittar pinnarna som Jennie hållt i. Å dom apporterar hon till mig.Ja, hon är ju så lycklig.
 
 

LYDNAD I SKOGEN

Den 21/4-2012  Tränade jag igenom mina flickor i några moment. Ja, de hänger ju i ett tag till med dubbelpromenader.Så jag hade bara flickorna med mig.

LILO : Fick börja, jag startar upp med fritt följ, hon hänger med bra i starten. Å i höger om och vänster om march är hon med riktigt fint . Vi saktar ner innan sväng, så det blir som en liten halv halt. Här jobbar hon riktigt fint med bakdelen. Kan inte klaga på något. Jag sätter upp henne för att skicka henne till rutan. Hon lyder även idag mitt kommando till rutan. Mitt kommando är framåt. Ja vi får se hur länge det håller. Hon tjuvade en gång idag när jag skickar henne. Å när jag sa till henne , blev hon konfunderad å efter det va farten riktigt dålig. Sedan tränade vi ligg under gång, här använder jag hand tecken. Apportering fin fart ut och fin fart in.

CITTRA: Hon är så fin när hon går vid min sida, de lyser energi i ögonen. Tränar en hel del svängar i linförighet. Detta gör hon riktigt bra, men hon har inte fattat riktigt att hon ska sätta sig snabbt när jag stannar. Så detta tränar vi på idag. Apportering ,både från handen och att jag kastar den. I dag höll hon den bra. Ställande under gång, hon tog ett par steg, när jag fortsatte att gå. Men hon står kvar fint på långt avstånd. Å ändrar inte sig när jag kommer tillbaka heller.Ligg under gång snabbt ner å ligger kvar. Avslutar med en början på rutan.

ALLEGRO: Hade en hel del ljud i fria följet idag, det går upp och ner.Men de vet jag ju. Men va lycklig hon är när vi tränar.Mycket vänster svängar gör jag idag. Å långa transportsträckor. Hon har fina sitt när jag stannar och snabbt oxå. Fyra skick till rutan som hon gör KANON,med ett ställande i mitten. Apportering , här va hon riktigt taggad, så de blev lite ljud ut, men vilka fina ingångar hon gjorde idag.

ZINKA: Tränade jag på fritt följ, inget ljud och en kontakt som heter duga. Å med fina snabba sättande. Fyra skick till rutan. Mycket ljud ut, något hon har lagt till sig med på sista tiden. Kanske blir lite värre nu när hon löper. Men fyra kanon ställande i mitten. Apporten lika så, rikligt med ljud ut. Skickar bara henne en gång. Å vi börjar ifrån början, ta apporten från handen, går en bit loss och godis. Släpper den på backen när jag går å precis när hon griper den Klickar jag. Håller på att variera detta ett tag. Lägger henne på en platsläggning och går ifrån henne på riktigt långt avstånd. Man näst intill kan se att hon ser lite plågad ut,när matte är så långt ifrån. Men hon fixar detta riktigt gallant.
ZINKA OCH CITTRA

TRÄNING I HULTET

I dag den 18/4-2012 tog jag med mig Lilo, Siku och Lord till Hultet.

Lilo är riktigt taggad i dag, de är precis som hon viste att vi skulle träna hoppet, för hon kastar sig över de när vi är ett litet stycke där ifrån. Å som tur va han jag att klicka. I dag har hon gjort riktigt fina ut hopp å lytt mina komando. Fritt följ, ja idag kändes de som vi inte hade gjort något annat. Hon är kanon ! Inkallande jätte fin fart. Läggande under gång. Riktigt snabbt. Dragkampen hade inte matte glömt i dag.
Det känns som vi är på G.

Sedan va de Sikus tur. Att han är hane de vet man ju, men va tråkig han va i början av träningen. Han bara ska leta Löp tikar. Jag klickar Siku så fort han tar kontakt. De tog en stund idag. Sedan går jag lite fram och tillbaka med han. Ja han är konsentrerad stundtals. Jag tar upp kampen , å då äntligen fattar han. Han får springa fritt och leka med den ett tag. Å sedan sätter jag upp han för inkallning, han sitter kvar fint. Efter det tränar vi snabba ligg. Å här kan man prata om snabba ligg. Lite kontaktövningar avslutar vi med.
Han är så go min Älskade Siku. Å han gillar att träna
lydnad.

Så va det Lords tur. Jag mjukar upp han med fritt följ. Å han går som en klocka bredvid mig, han är sååå lycklig. Efter det tränar vi kryp, här är han riktigt taggad. Vi tränar inte så långa sträckor med tanke på allt som varit. Jag tar det lugnt. Å han gör detta utan ljud å med en sådan härlig energi. Sedan slipar vi på framåtsändande, vi tar det inte så alvarlig. Men han kommer ihåg å de går så bra. Hoppet två gånger på riktigt låg höjd, men tekniken har han glömt. Så här blir det lugna puckar.

Å, vad jag är Lycklig när jag kan träna min älskade LORD igen.

LYDNAD I SKOGEN

Lydnad i skogen ett flertal gånger, å detta bara älskar hundarna.
Lilo springer med riktig glädje in i rutan. Cittra gör ett kanon pass i Lyd 1, vi släpar liten aning i stå under gång. Jag tycker hon är säker på momenten. Apporteringen blir bara bättre och bättre.
Allegro är riktigt taggad, jag kör ett riktigt hård pass med henne. Rutan riktigt fina ställande i mitten och rakt in. Apportering jätte gallant. Fria följet, här pressar jag henne riktigt så hon ligger på gränsen till ljud. Å när hon klarar detta blir det klick och korv.Hon fixar detta flera gånger å de känns så bra.
Lord har jag tränat på framåtsändande,tungapporten,skall, fritt följ och inkallande med ställande. Siku på linförighet,kontaktövningar sitt stanna kvar med inkallande och snabba ligg.Zinka på fritt följ, rutan och apportering.
Lydnad i skogen de ÄLSKAR vi.

SPÅR LÅNGFREDAGEN

Den 6/4-2012 Träffade jag Jennifer. De va spår som va på tapeten i dag.
Jag gick ett spår till Jennifers Bonita och hon gick ett till Allegro. Ungf 1000 meter långt.

Allegro har aldrig gått så långt spår i skogen. Men hon gör ett riktigt kanon  jobb . Hon tappar spåret i bland , men hon gör så fina ringningar och hittar tillbaka, hon arbetar med riktigt fin energi å hon apporterar pinnarna till mig.
Riktigt nöjd är jag med Allegro.

ZINKA ZURNA CITTRA

TRÄNING I SKEDE

I dag den 30/3-2012 tog jag med mig alla fyra flickorna till Skede, för att träna igenom dom  lite. Ja man kan säga att de hänger på låset,när man ska ta ut en och en.

ZINKA : Fick börja idag. Jag tränade henne på långsam march å långa sträckor i fritt följ och språng. När jag springer vill hon gärna ligga ett par steg före.Men det rättar till sig efter ett tag. Framförgående mellan markörer jag ställt upp. Först får hon nosa på markören å då blir det klick å godis. Sedan linförighet till nästa markör å lika dant där. Sedan startar vi upp med framförgåendet. Vilket hon inte glömt bort, hon går ut bra och stannar relativt bra.Efter de gör jag inkallning på riktigt långt avstånd. Vänder mig om ett par gånger och berömmer med rösten. Detta fixar hon alla tre gångerna. Hopp sitt gör jag två gånger. Å galantare kan hon nog inte göra.Så varför traggla. Apporten tränar vi också,sitter kvar bra , men är inte tyst ut när jag kommenderar apport. Jag kastar i stället apporten å hon får springa utan kommando ut å klickar när hon griper den.Inget ljud ut. Detta funkar jätte bra.Bära vid sidan och ingångar som hon fixar jätte bra. Vi avslutar med en plats på riktigt långt avstånd. Här börjar hon att små gnälla och reser sig upp en gång. Jag går framåt och tillbaka i sidled. Hon känner sig en aning otrygg på detta avstånd. Men jag fortsätter på detta sätt å jag sätter mig ner på knäna på samma avstånd å då är de precis som hon blir mer koncentrerad.

LILO : Jag börjar med lite fritt följ å jag är riktigt noga med kontakten i första steget. Lilo fixar detta ett antal gånger. Hennes fria följ känns riktigt bra. Jag startar upp Lilo i dag på framför gående. Å hon får göra lika dant som Zinka. Poletten faller ner fint. Linförighet till nästa markör och gör lika där. Men bara på kort avstånd,när hon gjort de några gånger kopplar jag lös henne kommenderar framför. Å här är meningen att hon får välja tempo själv. De blir gallop. Apportering några gånger å hon visar värkligen att detta gillar hon. Fina gripande och fin fart. Avslutar med hopp över hinder, där jag springer vid sidan och klickar precis i hopp.

ALLEGRO: Börjar jag med fritt följ. Å , hon har bara ett par ynka ljud under hela tiden. Hon ligger på å de är svårt att få henne där jag vill ha henne. Men stundtals går hon bra vid min sida. Hon är riktigt taggad å därför vill jag utmana henne med att börja med fritt följ. För att värkligen tala om att inga ljud ändå att det spritter i kroppen. Men riktigt duktig va hon.Sedan framförgående som hon gör kanon, går ut fint och stannar fint. Linförighet mellan markörerna. Å jag kommenderar inte före förän hon går fint vid min sida. Jag vänder och går tillbaka annars och börjar om på nytt. Inkallande, ja detta älskar hon,ja de är fart som heter duga. Å jag vänder mig om och berömmer på vägen ut. Med riktigt hög röst för att utmana henne. Men inga problem. Hopp sitt gör jag två gånger. Gallant ! Apportering , har varierar jag , med att jag går ut med den, å går ifrån. Å kommenderar apport. Å jag tränar mycket varierat med apportbocken. Å hur jag går eller står när hon kommer med den. Allegro har jag kört med kommando ordet lägg dig ,när jag förflyttar mig på planen å hämtar saker. De har blivit en riktigt fin hjälp. Men när jag jonglerade med apportbocken då låg hon inte kvar första gången. Men vi rodde i land med det också.

CITTRA : Så va de Cittras tur. Jag släpper loss henne å hon har fattat att hon ska hålla sig till mig. Hon bjuder upp med riktigt fin kontakt idag. Å jag går långa sräckor med henne,några vändningar på stället. Jag springer i en fyrkant å hon är med i hörnen jätte fint. Ja riktigt snopen blev jag. Vi tränar också apporten,både lek apport och tävlings apport. Två gånger av alla höll hon kvar den. Men man får ha andan i halsen. Ligg under gång får hon göra fyra gånger. Å jag riktigt markera mina fotsteg, jag går som en soldat. Hon gör så fina ligg under gång. Hopp sitt två gånger. Kanon. Inkallande, berömmer med rösten riktigt högt för att utmana henne å hon fixar detta tre gånger. Bra fart och fin fina ingångar.

Ja denna träning med flickorna är jag riktigt nöjd med. Fulla av energi,arbetslust, full fart å inga nämnvärda ljud. Matte är riktigt katig över träningen idag.
LILO ÄLSKAR SKOGEN

SÖK I LESSEBO

I dag den 25/3-2012 tog jag med mig mina fyra Collieflickor till Lessebo, för att träna Sök.Vilket underbart väder och en härlig stämmning.

De va Cittra och Lilo som jag skulle träna. Idag skällde inte Cittra ut folket som stog på stigen.  Kändes riktigt skönt. Dom skötte sig riktigt bra, för utom att Cittra gillade inte de nya rullarna jag hade med mig. Men vi kom på lösning till nästa gång. Lilo skallmarkerar figgarna riktigt bra och även en som gömt sig i en grop. Detta är värkligen en grej för henne att hålla på med.
När vi va klara med söket tog vi fikapaus på klubben. Å efter det tränade jag alla flickor i lydnad. Zinka är nyfiken på stegen som stod där . Den va inte så hög , så hon gick över den fem gånger. De gick riktigt bra,men en aning brottom hade hon.
Å de bästa med alla flickorna är, att de vill så mycket. Jag är riktigt nöjd med denna dag. Å man känner sådan glädje, när man åker hem.

Tack till alla figuranter !! Å tack Lena och Sony för eran ödmjukhet.
SIKU

DENNA DAG I SPÅRENS TECKEN

Den 22/3-2012 Tog jag med mig alla mina hundar till Jennifer. Jennifer , Ulla och jag gick Blodspår i går. Å detta skulle Siku gå idag. Vi va 6 st träningskamrater i dag. Vi la skogs spår , viltspår till de yngre hundarna som inte skulle ligga så länge och appellspår. De har varit en helt underbar dag i de fina vädret. Fikapaus hos Jennifer medan spåren låg.

ZINKA : Fick ett spår som va ungefär 500-600 m i skogen. Å detta spår la en annan till henne. Det innehöll 3-4 vinklar och 7 små pinnar och en lång. Zinka har ju inte gått så många skogs spår, men hon är riktigt taggad. Men hon arbetar med riktigt fin energi, näsa ner och lagom fart fint drag i linan. Men när vi kommer till första pinnen tänker hon gå rakt över den. Ja detta va ju ett dilemma, matte hade ju inte hållt i pinnen. Men jag väntar ut henne tills hon bjuder att ta pinnen. Mycket beröm och korv. Så här gör hon med tre pinnar , men sedan ramlar poletten ner. De va inte matte som hållt i dom. Spåret går också igenom ett ställe där man matar vilt i hoar och saltsten på hög pinne. Här blir hon lite konfunderad,mycket som störde henne i hennes arbete. Säkert riktigt med olika viltdofter. Men hon reder ut det till slut. Hon springer över en liten pinne och slutet . När jag ser att hon är på väg över slutpinnen, stannar jag upp och låter henne fundera ut vad jag vill. Å till slut fixar hon de. Här har vi lite roligt med pinnen, som jag kastar så hon får komma tillbaka med den till mig.
Zinka har fått mycket utmaning med detta skogs spår. Hon reder ut spåret riktigt fint. Men tycker det är lustigt med någon annan som hållt i pinnarna. Å hon gör ett fint arbete genom mathoar och småtunnor, men blev riktigt snopen att de stod sådant i skogen. Jag är riktigt stolt över Zinkas arbete idag.

ALLEGRO :
Får gå ett Appellspår , hon bryr sig inte om att det är någon annan som lagt ut pinnarna och gått spåret. Hon apporterar dom så fint, men jag kan tycka att man näst intill kunde se på hennes arbete att detta va inget spännande alls. Hon ringar två gånger i en vinkel, riktigt stora. Ja man kan nästan tycka att hon försökte göra spåret roligare själv.
Nästa gång blir det ett skogs spår till henne. Jag tyckte lite synd om henne. Hon är ju så laddad.

SIKU :
Ja så bar det iväg till blodspåret som Siku skulle gå. Nu hade det legat i 23 tim. Jag sätter upp Siku på vägen och till spårets början är det 10 m . Siku vet precis vad han skall göra, han har inga problem med att gå åt rätt håll. Men vilken fart han trodde han skulle jobba i. Vilket matte fick dempa, för här var det terräng som hette duga över kullar och vattensamlingar , bloduppehåll  återgångsvinkel och fyra vinklar, igenom lite sankmark. Han jobbar med riktigt fin energi och har full koll på allt som spåret innehöll. Men tyvärr märker jag att han missar slutet. Klöven hade jag lagt bakom en liten rotvälta . Men jag stannar upp han, så han får chans att finna klöven. Å då blir han ju så lycklig.🙂
Jennifer går med mig i spåret för att kolla hans arbete. Hennes komentar är. HAN JOBBAR KANON !

HELA ORKESTER GÄNGET

SÖK I LESSEBO

Den 11/3-2012 tog jag med mig hela Colliefamiljen och Husse till Lessebo Brukshundklubb. Här skulle vi möta Lena och Sony . Dom skulle hjälpa mig med en fortsättning på Sökträning som jag har börjat med på Cittra och Lilo. Lite TIPS och RÅD. Så denna dag betydde mycket för mig och framför allt mina hundar. Jag har ju inte mycket kundskap va de gäller sök.Allt kan man ju inte läsa sig till. Men dom har en riktig kundskap om detta.
Vi börjar med att valla av två rutor och efter de så startar jag upp med Lilo. Innan dess har jag berättat hur jag tycker att hon fungerade sist. Vi kom överens om att Lilo skulle Skallmarkera figuranterna. Figuranterna har dragkampen som Lilo bara älskar.
Lilo skickas 4 gånger å hon skallmarkerar riktigt fint. Hon får också prova på att figuranterna går med henne halva vägen tillbaka och att jag ropar på henne där. Detta är en liten början till tomskick. Fungerar riktigt bra.När Lilo gjort sitt arbete samlas vi alla på stigen och hon får godis och beröm från alla.

Cittra får gå in som hund nr 4. Cittra vet precis vad det handlar om. Men när vi kommer på stigen börjar hon skälla ut dom som står där. En liten osäkerhet handlar de om en liten stund. Men hon kommer över detta efter några minuter. Jag har förklarat hur jag gjort med Cittra ,att det är rulle som gäller. Å när Alla som står där kollat av lite, så blir det rulle. Cittra skickar jag tre gånger å hon springer ut med full fart, klipper rullen med en gång å kommer in till stigen med den. Men hon släpper den. Hon får lite belöning korv. Å sedan får hon Visa var hon hittade figuranterna. Här jobbar figgarna riktigt länge för att hon ska stanna kvar. Å sedan går dom tillsammans till stigen. Å jag går efter. Sedan samlas vi alla på stigen å hon får godis och beröm från alla.
Jag är riktigt nöjd med mina flickor idag, å jag har fått med mig mycket kundskap om SÖK.
ETT RIKTIGT VARMT TACK TILL LENA OCH SONY.Som ställer upp i ur och skur.
KOM IGEN MATTE !!

BLODSPÅR

Den 9/3-2012 Träffade jag Jennifer. Jag och Jennifer gick blodspår till Siku och Bonita igår. Å idag skulle de gå dessa spår som legat 18 tim. Siku fick börja med sitt spår.
SIKU: Är riktigt taggad å vet precis vad som på går. Ja nu tränar vi ju till dom öppena klasserna, å detta va Sikus första spår i år, för utom att han fick gå riktigt eftersök på Nyårsafton med husse .
Jag sätter ner Siku som jag alltid har gjort, samma retualer. Men idag går jag inte fram för att kolla olycksplatsen. Jag Har satt upp Siku så när han börjar att gå framåt så korsar han spåret, för att se hur han löser denna uppgift. Siku går först åt höger och nosar av, sedan vänder han riktning och går åt vänstar, å de var åt de hållet spåret gick. Riktigt duktig Siku ! Han arbetar med riktigt fin och låg näsa halva spåret. Efter återgången som han hade problem med och som va hans första. Blev han en aning hög näst, men bara på raksträckorna inte i vinklarna. Vinden låg på åt vårat håll idag, så Siku vindar och får känn på klöven som ligger långt ifrån där vi går. Visst är de bra med en näsa som känner var klöven är eller viltet är när de är på riktigt. För då går man ju den kortaste vägen till viltet, men inte nu i träning. Jag får stanna upp Siku ett par gånger och invänta näsa ner. Å när den är nere sträcker jag upp linan så de blir lite motstånd , detta fungerar riktigt bra. Han är så ivrig för att komma fram till klöven å när han hittar den blir han så lycklig. Här gör jag som jag alltid har gjort. Berömmer mycket och han får tugga lite grann, han vet så väl vad som kommer, sätter han ner och snurrar up snöret runt klöven å sedan bär de iväg med den i munnen. Jag skyndar riktigt långsamt vid klöven så han inte kommer upp i stress. Han bär klöven till bilen, men ett stycke ifrån gör jag en bytes affär, han får korv å jag får klöven. Men idag hade VARGEN flugit i han, han skulle ha tillbaka klöven, han va riktigt arg. Så tyvärr fick jag ta tag i han riktigt ordentlig , för så här får man inte uppföra sig. Men han lugnade sig efter tillsägningen.
Tack Jenni för en trevlig förmidag i spår skogen. Detta gör vi om !!!

De är ju här i skogen matte ska lägga spår tycker jag. Så kanske jag inte vallar.

SPÅR I DE FINA VÄDRET

I dag den 6/3-2012 La jag två spår på äng , ett till Allegro och ett till Zinka. Ungefär 400 m långa med 6 små pinnar och slut.

ZINKA: Får gå sitt spår först , hon va riktigt taggad när jag tog ut henne i bilen för att sela på. Hon kände med en gång var spåret började. Men lite vajigt va de,å mycket dofter hästskit över allt. Å säkert någon liten hare som skuttat där. Spåret bestod av fem vinklar och övergång från en äng till en annan. Här blev hon lite konfunderad . Skulle hon verkligen gå över där, jag väntar bara ut henne här tills hon reder ut sin uppgift, hon löser detta bra. Vinkel mitt på äng och en liten pinne innan där inga problem. Å sedan bär de i väg till slutet . Beröm riktigt ordentligt vid varje liten pinne och slutpinnen. Hon missade en liten pinne.
ALLEGRO
: Får ett spår som bara följde en kant på ängen,sedan har jag lagt in 4 spetsvinklar för att se hur hon reagerar.Med 6 små och en lång pinne. Näsan är inte riktigt nere stundtals. Å första spetsvinklen har hon en del problem med. Allegro har en tendens till att valla när hon går spår, de går liksom fram och tillbaka. ( Jag ler lite när jag går bak efter ). Hon är ju så söt å hon tror att de bara är att tuffa på. Men de va de inte idag.Dom andra spetsvinklarna tycker jag att hon gör riktigt bra, till att vara första gången. Hon hittar 5 små och den långe. Å så lycklig hon va. 

SE DU MATTE JAG LIGGER SOM KLISTRAD

SPÅR OCH LYDNAD

Den 4/3-2012 Åkte jag till Skede igen,spår va de idag.

Jag hade tänkt att lägga två spår, men de blev bara ett. Jag la ett spår till Zinka, inte långt ungefär 200-300 meter tyckte de kunde räcka med tanke på att de va första spåret i år. Jag la ut 6 st små och en lång. Spåret låg runt 1 tim. Jag sparkar upp ett riktigt tramp där jag går in för att se om Zinka markerar.
Fika i skogen medans spåren låg.

Jag tar ut Zinka som har haft förväntan en timme. Hon är riktigt taggad. Selar på i lugn och ro och går iväg, Zinka hon spårar med en gång i från bilen och hon markerar riktigt ordentligt var matte hade gått in. Hon plockar pinne efter pinne. Å faktiskt undrade jag om jag hade fått med mig damsugaren i spåret. ( Hi , hi ). Ja , faktiskt kan man prata om damsuga spår, för de va de hon gjorde. Å hon jobbar så stabilt ingen iver , hon är riktigt målmedveten. Men drag i linan va de och hon vill iväg helst utan att få korv. Men de fick hon inte, en liten stunds lugn vid varje pinne. Hon hittar alla pinnar utan problem å när hon hittar den långe , berömmer jag henne riktigt ordentlig. Jag kastar den flera gånger så hon får springa och hämta. Zinka är så duktig för hon apporterar pinnarna till mig.
Matte är riktigt nöjd med den lilla flickan.

Tillbaka till klubben, fika igen. Sedan va de Lilos tur att få träna lite lydnad. I dag kände jag något jag inte känt innan med Lilo. De va som vi hade tränat flera år tillsammans. Hon va så nöjd med allt vi träna på i dag å de kändes sååå bra. Vi blir bara duktigare och duktigare tillsammans. Min ÄLSKADE Lilo/Zurna.

Sedan va de Cittras  tur . Fritt följ långa transportsträckor, hon hänger med riktigt fint. Inkallande på riktigt långt avstånd, när jag går ifrån henne på så långt avstånd , vänder jag mig om när jag gått med ryggen åt henne dom första 10 m . Å sedan backar jag resten så jag ser att hon inte gör något annat än sitter kvar. Hon fixar detta två gånger.Hopp sitt över hinder fixar hon gallant två gånger. Vi tränar även apportbocken som bara blir bättre och bättre. Vi avslutar med en platsliggning med tre andra hundar, i 5 min. Cittra stördes av något en gång så hon satte sig upp. Men vi fortsätter med platsen. Med tanke på så lite hon gjort detta, så blev jag förvånad över denna fina kontakt hon har med mig.

PÅ APPELLPLAN

Efter söket va de fikapaus vi klubbstugan. Vi satt ute och fika i de fina vädret, solen värmde gott idag.
Ja då va de två flickor i bilen som satt och vänta på sin tur.
ALLEGRO : Startar jag upp med med fritt följ , kör mycket fot komando idag. Hon brukar ju ha en hel del ljud för sig då. Fot ett steg åt vänster, fot ett steg åt höger så här håller jag på till ljudet la sig. Klick och godis när hon är tyst. Faktiskt så fick hon godis rätt fort idag,för hon tystnade snabbt. Kör långa transportsträckor i fot med henne å när hon håller bra position, där jag vill ha henne, får hon klick och godis. Jag tränar också på frmåtsändande, framåt till targetplattan som hon har fått trampa på innan. Å när jag skickar henne är de full fart till plattan, klick och godis. Detta gör vi från båda hållen av appellplan å jag går även fot ett litet stycke å skickar inte henne förrän hon är lugn vid min sida. Några vändningar tillbaka blev de. Denna början på framåtsändande gör hon med riktigt fin energi alla gånger, åt båda hållen. Jag sätter upp henne för inkallning med ställande, men värmer upp med två raka först över hela planen. Kanonkula. Sedan gör jag inkallning med ställande, komenderar henne stå när hon är fem meter framför mig. Jag sätter även upp henne för inkallning med ställande. Men nu stryker jag kampen över ryggen och kastar den bakom henne. Kallar in , ställer henne klick och varsegod. Hon vänder och kutar med riktig fart och hämtar kampen. SOM HON BARA ÄLSKAR. Detta gör vi tre gånger. Hopp sitt över hinder. Kanon två gånger . Sedan avslutar vi med apportering. Fin fart ut, fin fart in. Men lite tugg. Men jag köper de , hon hade inget ljud.
En liten tanke: Allegro gör ett kanonpass i dag. Några ynka ljud blev det. Men inget att hänga i julgranen. Framåtsändande första delen av momentet är jag supernöjd med. Så nu ska de snart till en grupp. När vi tränat lite på sakta gång efter grupp.Jag känner riktig LYCKA över detta yrväder idag.

ZINKA:
Tränade jag linförighet med idag, hon va ju så lycklig när de blev hennes tur. Ligg under gång, fina läggande. Hopp sitt över hinder. Kanon, gör detta två gånger. Mycket energirika hopp ut och tillbaka. Avslutar med budföring. Full fart till motagaren, fast vill tjuva lite,när han ska skicka tillbaka. Detta får hon göra två gånger.

Cittra har kollen

SÖKTRÄNING I SKEDE

I dag den 3/3-2012 tog jag med mig alla fyra flickorna till Skede. Sökträning stod på tapeten idag. De va en speciell sökträning idag för Lilos gamelmatte skulle vara med och träna Lilo. Lilo blev glad när hon fick träffa gammelmatte å de gjorde ett kanon jobb i sökskogen.
Jeanette och Lilo började efter vallningen var klar. Jeanette har ju tränat in skall vid figuranterna, som funkar ypperligt.Lilo har ett bra figurant intresse. De körde 3 skick först för att bli lite varma i kläderna. Med lyckat resultat. Sedan fick Lilo vänta i bilen medan dom andra körde.Dom tre sista skicken Jeanette gör med Lilo. Har hon henne till att skallmarkera figuranterna. Detta va en fröjd att se, så duktiga dom va.
Tack Jeanette att du ville vara med och visa hur Lilo fungerar i sök. Ni är så duktiga tillsammans. 
De va Cittra och jag,nu va de riktigt länge sedan vi träna. Men Cittra viste va de va frågan om,hon drog matte upp till stigen. Cittra börjar med att skälla ut alla som stod på stigen. Tre skick gör vi å idag va de svårt att veta om man skulle utesluta godis hos figuranterna. För hon hade en aning svårt att få med sig rullen.Men vi uteslöt godis i dag, hon fick godis när hon visa var figuranten va. Men fyra skick av sex får hon med sig rullen till stigen å sedan får hon visa var figuranten är. Detta tycker jag att hon gör riktigt bra. Hon hade paus efter tre skick. Å sedan på att igen. Riktigt bra fart ut till figurantena har hon.Å ett godkänt figurantintresse.
Matte är nöjd med sina flickor, dom har skött sig riktigt bra.
Lilo skallmarkerar figurant.

TRÄNING I BRÅTÅKRA STALL

I dag den 29/2-2012 Har de varit social hundträning i Bråtåkra, de va Vetlandas Brukshundklubb som hyrt !

Lilo och jag va med på denna träning. Vi behöver ju få upp ett sammarbete hon och jag. Lilo visar med en gång att hon uppskattade detta. Jag vet att Lilo inte går fram till några andra hundar, så jag kopplar loss henne , så hon är lös hela tiden.
Träningen bestod av , sitt stanna kvar, ligg stanna kvar, inkallning , slalom mellan alla ekipage´n , möte vid sidan av ett annat ekipage´.Å hälsa på en annan medan hunden sitter kvar. Allt detta gjorde hon gallant utan koppel. Å vi hade en riktigt fin kontakt. Å idag hade inte Matte glömt dragkampen. Vilket hon bara älskar. De är klick och godis som gäller och jag bryter momenten med kampen. Fin energi hade hon idag.
Vi va tio ekipage´och de va Maria Hjalmarsson som höll i de idag.
Sedan va de fri träning å då körde jag ett pass med Allegro.
Jag värmde upp lite å sedan satte jag upp henne för inkallning. De va mycket ljud i henne idag, jag tror hon kände sig störd av folket som va där, så hon ljudade rättså mycket när hon fick sitta och vänta på inkallning. Men jag körde några stycken så ljudet la sig efter en stund. Satte upp rutan medan hon låg ett stycke ifrån. Å vi går in i rutan så hon får trampa på targetplattan. Sedan går vi en lång bit där ifrån. Allegro har full fart in till mitten av rutan och gör ett fint ställande. Men rör sig sakta ut där ifrån. Men jag gör detta två gånger till. Å en liten tendens varje gång med att röra på sig. Avslutar med ett kort avstånd å då får vi till de bra. Kör även framåtsändande, tramp på targetplattan och så säger jag framåt tyst och går där ifrån. Allegro är riktigt taggad så här va inga problem idag. Jag skickar henne tre gånger på riktigt långt avstånd. Å hon får till de bra varje gång. Inkallande med ställande. Sätter upp henne i utgångställning och kastar kampen bakom. Den har hon riktig koll på. Jag går ifrån henne 20 m, kallar in och komenderar stå när hon är några meter framför mig. Kanon ställande. Sedan säger jag hopp och lek. Full fart till kampen !! Å va lycklig hon är. Detta gör vi 4 gånger å hon gör kanon och är lika lycklig varje gång.Vi tränar också skall , å här är hon duktig på att vara tyst när jag komenderar tyst. Vi avslutar vårat pass idag med att hon får ligga och lugna ner sig, medans jag klappar henne och pratar med henne tyst om hur duktig hon har varit. Så vårat pass avslutas mycket lungt och fridfullt.
En liten tanke : Allegro vill ju så mycket så man fattar inte, hon dempar inte sin energi och arbetslust överhuvud taget. De är ju bra . Hon köper våra lungna stunder. Ja kanske ror vi i land någon gång
!!

VI ROR NOG I LAND NÅGON GÅNG MATTE

TRÄNING I HULTET

Den 27/2-2012 Träning i hultet !

ALLEGRO : Jag startar upp med lite fritt följ, men lägger inte stor vikt till detta idag. Jag startar upp Allegro i dag på framåtsändande. Targetplattan är ju ingen nyhet för henne. Jag lägger ut den å hon får trampa några gånger på den, klick och korv. Innan vi går där ifrån säger jag tyst frammåt, går en bra bit ifrån å inga ord till henne på vägen. Sätter upp henne i utgångställning, tittar med ett sneöga på henne och kommenderar frammåt. Fattar inte men poletten funkar med en gång. Detta gör vi några gånger med olika avstånd. Å vi startar även en liten transportsträcka med fotgående , sedan skickar jag henne frammåt. Fungerar riktigt gallant. Efter de gör jag fyra raka inkallningar över hela appellplan. Vilken fart, ja den heter duga. Jag busar upp henne med mina händer , drar lite i henne å knuffar på henne. Å, va hon gillade de. Å när hon går upp i skall , kommenderar jag henne SKALL, å tyst där efter,klick och korv.Detta bara älskar hon. När vi ska gå till hindret passar hon på att ta ett nafs i min rumpa. Jag kommenderar henne , lägg dig. Sätter mig ner , å när hon lugnat sig får hon klick och korv.Jag klappar om hene en stund efter de ställer jag mig upp. Hon ligger kvar å då får hon en näve korv. Sedan går vi till hindret å hon är lugn. Hopp sitt tre gånger gallant. Vi tränar även fjärren , sitt ligg och stå. Avslutar vårat träningspass med inkallande och stå. Hon tvärstannar framför mig, klick och korv.
En liten tanke : Allegro gör ett kanon pass idag. Hon älskar att göra nya utmaningar, å detta fixar hon riktigt bra. Å i dag fixade hon fullt ös och varva ner. Mina lugna stunder med henne köper hon. Å MATTE är supernöjd med henne idag.

LORD :
I dag har jag tränat Lord lite grand. På fritt följ, inkallande med stå, skall , kryp och frammåt. Lord är riktigt taggad,de va ju ett tag sedan. Men han är alltid duktig å så va han så GLAD !!

LILO : Tränade jag fritt följ å idag funkade de riktigt fint. Men jag har en förmåga att alltid glömma hennes kamp. Inkallningar och hopp över hinder. Inkallningarna är riktigt energifulla å hon fick sladd vid första ingången. Hopp till mig och jag springer även vi sidan av hindret. Lägger även targetplattan bakom hindret å korv där på. Jag har Lilo i kopplet för att hon inte ska tjuva korven. Säger hopp tyst å vi går till andra sidan utan ord. Detta gör vi fyra gånger,med lyckat resultat.
Vi tar de lugnt !!

CITTRA : Cittra tränar jag linförighet, ligg under gång och hopp sitt. Hopp sitt tre gånger, med riktigt fin energi och gallant utfört. Jane kommenderar mig och Cittra i linförighet, bara för att se hur hon reagerar när någon pratar. Vid ett tillfälle vill hon gå fram till Jane. Men hon följer med relativt bra. Vi avslutar med att Jane kommenderar vid inkallning. Å Cittra tjuvar inte.
Matte är glad över denna träning med Cittra idag. Vi gör framsteg !!

TRÄNING INNE

Den 19/2-2012 När Zinka och jag kommer hem från tävlingen, ser jag att Allegro tycker synd om sig. Hon har ju inte fått vara med idag. Så jag kör ett riktigt hårdpass i fritt följ innomhus. Ja rummet är inte stort, men jag låtsas som om jag springer fort å hon köper de. Mycket vänster och höger svängar . Sakta fot, back och stegförflyttningar. Vi tränar skall och metallen fungerar riktigt bra. När hon går upp i ljud i fria följet sätter jag mig ner på knä, klappar om henne och lungnar henne de blir liksom att bryta momentet men på ett lungt och harmoniskt sätt. Jag lägger även ner henne på sidan å stryker henne lungt å pratar tyst med henne. Fungerar riktigt bra !
Lilla Cittra fick jobba med apport bocken , å hon håller den en bra stund nu.

ZINKA CITTRA OCH ALLEGRO

TRÄNING I HULTET

Den 13/2-2012 Åkte jag ut till klubben för att fila lite med Zinka. Ja inte är de mycket snö, men när man ska träna i den , så känns de i benen.En riktigt fin träningsdag i solen , helt underbart.

ZINKA : I dag började jag med att få upp kontakten innan vi startar. Zinka är ju så nyfiken på alla, bland annat va de en flicka som hade roligt med en labrador hon lånat av Ulla. Å jag märkte på Zinka att hon gillade de dom gjorde, så de tog en stund att få kontakt idag. Men vi gick långa transportsträckor, å jag klickar så fort hon erbjuder kontakt. Sedan blev hon varm i pälsen ( kläderna ). Hon hängde med riktigt bra. Tegförflyttningar funkade ypperligt, men en del ljud. Körde några inkallningar som va super. Hopp sitt riktigt gallant. Å apporten fick hon börja med att bära vid min sida, som hon har riktigt kläm på. Men när jag gör tävlingsmässigt så är de ljud ut. Men lycklig å glad va hon å ett fint gripande hade hon idag å ingångarna fixar hon fint. Rutan första skicket skulle hon kolla om konerna stod där de skulle. Ja , alla stod riktigt sedad gick hon till mitten. Nästa skick sätter hon sig i stället för stå. Jag hämtar bara henne och börjar om från början. Detta skicket va väl så där, lite snurrande i rutan. Men lyder på stå komandot. Vi avslutar där. Å jag kommenderar stå när hon stampar på targetplattan. Å slut. Fjärren fungerade faktiskt bra idag bara de att hon tjuvade korv jag lgt bakom henne . Men sitt upp reagerar hon näst intill med en gång.Vi avslutar träningen med en platsliggning , som vi också gick runt hundarna så de blev lite störning.
HADE ZINKA FÅTT VÄLJA MELLAN ATT BUSA MED FLICKAN Å TRÄNA MED MIG. SÅ VET JAG VAD HON HADE VALT. FÖR VEM KAN MOTSTÅ DETTA !!! INTE ZINKA.
NÅGOT OKONSENTRERAD IDAG. MEN GLAD OCH LYCKLIG VA HON.

SIKU : Denne solstråle, jag släppte han med en gång när jag kom in på appellplan. Han börjar att nosa omkring. Men sedan sätter han full fart upp över hela planen. Å när han nästan är uppe i skogen så gör jag en inkallning. Tvärvänder gör han ,å jag står bara stilla för att se vad han gör. Han gör ett superställande framför mig. Klick och godis. Sedan säger jag hopp å lek, han är så rolig för då sticker han iväg med samma snabba fart,å när han kommer i mot mig gör jag handtecken för stå, han tvärstannar och tittar på mig så fint. Klick och godis.Detta gör vi fem gånger å med samma energi. Ja han lyser som en liten sol när han tittar på mig och inväntar belöning. Jag tränar sitt kvar, ligg kvar och stå kvar. Han är så duktig denne colliepojke.Han får även prova hopp över hinder, jag springer vid sidan.
FULL AV ENERGI , LYCKA , ARBETSVILJA . JA NÄR MAN SER DESSA SÖTA ÖGON SOM TITTAR PÅ MIG.  SÅ BLIR MAN SÅ GLAD.

TRE DUKTIGA HUNDAR

TRÄNING I ATOMHALLEN

Den 9/2 -2012 Åkte jag iväg till Atomhallen i Hultsjö. För att träffa några tränings kamrater. Vi va 6 ekipage´idag. Jag tränade Allegro, Cittra och Zinka.
Allegro fick börja idag.

ALLEGRO:
Allegro började ljuda redan när jag öppnade bakluckan men de är inget ovanligt. Men hör nu å häpna. Jag hade ungefär 5 ynka ljud på hela passet ungf 45 min pass. Jag startar med att få upp kontakten med henne å de gick fort. Gick bara ett par raka sträckor, men brydde mig inte om vad hon gjorde då! Efter de gör jag tre raka inkallningar, den första stannar hon upp lite på för ett ställande.Men de va inte de jag ville ha, men hon fattar de med de anra två. Här är de som vanligt full fart, full energi och fina ingångar. Hopp sitt , hinderhöjd 65, galant fixar hon detta två gånger. Har inget att klaga på här. Bara nöjd !!! Apportering , här blandade jag lite i träningen. Apport bakom henne, mellan oss en bus apportering, hålla fast och springa med mig jemte mig. Å avslutar med två tävlingsmässiga. Även detta gör hon SUPER !! Rutan går vi fram till som jag ställt ut innan. Tar fram targetplattan. Trampa klick å godis. ( Korv förstås ). Skickar henne på riktigt långt avstånd. Men de blir inte riktigt bra, hon låter sig störas av något som jag inte riktigt såg. Så hon tappar lite fart men hittar mitten efter de ändå. Jag varierar avstånden å skickar henne ter gånger till avslutar med tramp , klick och godis. ( Kampen hade Matte glömt idag ). Fritt följ gick jag bara långa sträckor och vi sprang .
HON VA FULL AV ENERGI, LITE LJUD Å MAN KAN INTE SÄGA SÅ MYCKET , MER ÄN ATT HON HAR . VILJA , GLÄDJE Å ENERGI TILL TUSEN. Å EN SUPERNÖJD MATTE !!!


CITTRA: I dag släppte jag lös Cittra med en gång vi komm in. Hon sprang iväg några gånger å jag klickar henne när hon återvände till mig. Så här får hon hålla på liten stun. Jag gör några inkallningar på långt avstånd å går även tillbaka och belönar när hon sitter kvar. I dag berömmde jag mycket med rösten på långt avstånd . Å hon fixar detta gallant. Hopp sitt fungerade bra idag. Sätter sig första gången .Hoppar tillbaka jätte fint och så får hon lite hjälp med ingången. Tre gånger gör hon detta bra. Vi tränar apporten som hon får bära till mig å hålla fast. Vilket hon klarar fint fyra steg. Bus apportering för hon ska få göra av med lite energi. Apporteringen är jag nöjd med. Hon visar lite att hon fattar att hon ska hålla , vi tränar ju detta inne hemma.Ligg stanna kvar, här har hon kontakt med mig nästan hela tiden. Jag går inte mer än en åtta steg ifrån henne i alla riktningar.Ligg under gång , snabb som attan ner, men har en liten tendens att vilja gå upp. Men vi jobbar på med detta.
CITTRA HAR FULLT AV ENERGI Å HON VISAR ATT HON VÄRKLIGEN VILL VARA MATTE TILL LAGS. MATTE ÄR RIKTIGT NÖJD !!!

ZINKA:
Zinka hon får börja med att vara med när matte fikar och pratar. Efter de tar jag upp kontakten med henne å hon går fot fram för att träna inkallning. Jag tränar Zinka också med att gå tillbaka å berömma sitt stanna kvar. För hon satt inte kvar andra gången.Men hon gör de sedan. Inkallningen va på topp som vanligt. Läggande unger gång. Riktigt snabbt, gör bara tävlingsmässigt en gång. Hopp sitt hinderhöjd 65 cm. Hoppar ut med full energi sätter sig fint på andra sidan å fin ingång. Två gånger får hon göra detta. Fjärren med en kamrat bakom å jag går 5 m ifrån. Hon har lite problem med sitt upp, men detta tränar vi på efter.Jag lägger godis bakom vilket hon tjuvade när jag vände mig om . Men hon förstår att matte vill att hon ska lyckas. Så avslutet med fjärren fungerar så där.Men vi filar på de innomhus , så de blir bra till slut. Vi går in i rutan , hon får trampa på targeten , klick och godis. Jag skickar Zinka fyra gånger , å hon springer in bra men har lagt sig till med traven på två skick och så satte hon sig i rutan första gången. Dom andra tre fixar hon att stå i mitten. Apporten gör jag lika som med Cittra och Allegro. Men dom tävlingsmässiga apporteringarna va de ljud ut å inte tillräckligt bra gripande.Avslutar träningen med platsliggning .
ZINKA SKÖTER SIG VÄLDIGT BRA. HON HAR BRA KONCENTRATION IDAG. Å HON VISAR ATT HON VILL MYCKET. DE ÄR SOM HON FRÅGAR EFTER VARJE MOMENT. VAD SKA VI GÖRA NU Å TITTAR PÅ MIG !
  -- MATTE ÄR NÖJD MED SINA FLICKOR IDAG.
Allegro har varit på upptäcktsfärd

TRÄNING I ATOMHALLEN

Den 2/2-2012 Åkte jag och hundarna till Atomhallen i Hultsjö vi va 7 ekipage idag. Ja de stundar ju tävling så man måste ligga i. Idag tränade jag bara två hundar Lilo och Zinka.
De är denna fantastiska Jennifer som fixar med att hyra hallen, hon är en ´KLIPPA´.
Lilo fick börja idag.

LILO : Vi började med fritt följ. Hon gör fina starter å hänger på bra när jag gör , vänster om , höger om och helt om , men i språnget släpade hon. Avslutar med kampen som hon bara älskar. Rutan börjar vi i mitten , trampa på targetplatta klick och godis, sedan går vi ungefär 10 m i från. Jag ser att hon vet var rutan är, men får inte iväg henne med kommando. Jag går lite närmre för hon ska få lyckas å de gör hon. Jag tränade ligg under gång , de kändes som de gick bra. Inkallande , här är de full fart till mig å fint slut. Hopp över hinder. Här förstår hon inte komando ordet. Här får jag lite hjälp av en träningskamrat å när hon är på andra sidan visar hon kampen. Å då säger jag hopp.
Vi avslutar med en platsliggning som hon gör strålande.
Jag tog kontakt med gammelmatte  å fick lite råd och tips. Som jag ska försöka med nästa gång. Men själv tror jag att jag börjar om i från början.

ZINKA : Zinka klarade att koncentrera sig bättre idag. Fria följet hängde hon med relativt idag . Men vi vändningar flöt hon ut och skulle kolla dom andra hundarna. Hon höll på en stund i början men gav med sig efter ett tag. Hopp sitt , hon hoppar ut bra men blir sittande för nära hindret. Ligg under gång, där är hon snabb. Testade fjärren med en person bakom, första gången vi gör de. Hon brydde sig inte att de stod någon bakom. Fjärren funkade så där jag gick inte mer än två meter. Fick hjälpa henne med de förta sitt upp. Rutan skickar jag 3 gånger , hon springer ut bra. Å hon hamnar i mitten bra, fast andra gången jag skickar henne så sätter hon sig ner i rutan. Tredje gången gör hon riktigt fint , så vi slutar med trampa på targetplattan klick och godis.
Platsliggning med fem hundar som hon fixar. Inkallning på 25 m jätte bra å fin ingång.
Marie körde igenom mig och Zinka i klass 2 , Zinka gick inte på hennes komenderingar. Känns bra !

En hel del ljud va de i dag, något o koncentrerad i början av passet, men de släppte av efter en stund.Zinka är pigg och glad när vi tränar.
ZINKA

TRÄNING I BRÅTÅKRA RIDHUS

Den 1/2-2012 Tog jag med Siku till ridhuset i Bråtåkra, tyckte detta skulle bli lite spännande. De va lite social träning med andra hundar. Några fina övningar som Thomas Petersson stod för denna kväll. -- Ja jag har ju inte lagt ned speciellt mycket arbete på Siku när de gäller Lydnad. Men Siku va positiv och glad så de hördes vida vägar. Ja mycket ljud å näst intill några ylningar. Å gott underlag i ridhuset va de också. Siku lugnade sig efter en halv timme. Men han gjorde de som skulle göras. Fast näsan drog sig till hästskiten å så skulle de ju kissas också. Men de fick bara hända en gång. Stundtals fick jag upp kontakten riktigt bra, klick å godis. Jag tror vi va 13 ekipage´. Vi skulle gå slalom i mellan ekipage´n när vi bildat en ring. Å framför och bakom när vi stod på en rad. Inkallning i koppellängd eller utan. Jag gjorde utan en gång för då stod alla på en linje bakom. Detta gick bra. Ligg stanna kvar i koppellängd eller utan. Här valde jag med koppel. Men han låg så stilla och fint å snabba läggande har han, för de har vi tränat på.
Jag är nöjd med kvällen å man åker hem glad.

Siku har jag klickat lite innomhus, där funkar momenten jag tränar bra, men här va de störning som hette duga.
RIKTIGT ROLIG KVÄLL MED SIKU.

DE ÄR ROLIGARE ATT FÅ VARA VILD I SKOGEN

FIN SOLIG DAG PÅ NJUDUNGS BHK

Den 30/1-2012 Har jag tränat Zinka Allegro och Cittra. De va en underbart vacker dag , solen värmde gott.

ZINKA :   Tränade jag på alla momenten i Lyd 2 utom ligg under gång. Zinka är riktigt duktig idag en del ljud hade hon i början av fria följet men de gav med sig till slut. Hon funkar ypperligt i fria följet idag. Stegförflyttningar va sådär, men annars inte mycket att klaga på. Rutan hade jag satt upp innan. Vi står ungefär 10 m ifrån rutan , jag siktar in henne å skickar henne. Ja hon fixar rutan galant fyra gånger. Vi avslutar rutan med att hon får trampa på Targetplattan klick å GODIS.
Hopp sitt här är hon riktigt taggad å hinderhöjden ligger på 65 högt. Hon sätter sig så fint på andra sidan å väntar på sin belöning efter klick. Vi gör detta två gånger. Tycker att de räcker när hon visar att hon kan. Apporten går jag med vid sidan å när hon frivilligt tar den, säger jag apport å hon får bära den vid min sida, och när hon sätter sig blir de Loss å godis. När jag gjort detta några gånger, så gör jag momentet apport. Detta funkar ypperligt idag. Vi avslutar efter fyra skick. Med godis och kampen. Hon är såå stark och så LYCKLIG över kampen. Fjärren tränar jag med henne vid min sida med handtecken , röst och klick. Detta gör vi några gånger. Å sedan går jag ifrån henne 2 meter. Med tanke på att jag inte tränat detta så mycket är jag nöjd med de idag. Å vi avslutar träningen med två inkallningar. Godis och kampen utanför Appellplan
ZINKA Är riktigt konsentrerad idag , å riktigt duktig.Supernöjd MATTE !!

ALLEGRO : Hon är taggad som vanligt å mycket ljud har hon . Vi går fritt följ å hon ljudar en stund men får vänta med belöning tills hon är tyst någorlunda. Hon ligger på . Å jag ser hon tycker de är för gräsligt att vi ska göra detta tråkiga moment. Men hon går fint vid min sida. Idag gick vi två steg å sedan vänster , två steg å sedan höger å så höll vi på ett tag, tills hon var lite mer konsentrerad. Hopp sitt inga problem hon gör detta med mycket energi och vilja. Vi ställer oss 12 meter ungefär från rutan . Den har hon full koll på, när hon kommer fram till rutan så går hon till varje kon innan hon ställer sig i mitten. Sedan skickar jag henne 3 gånger till som hon fixar galant. Med full fart ut. Apportering här är jag stenhård med att jag skickar inte henne förren hon är tyst, jag får vänta en bra stund innan jag kan skicka henne. Apporteringen går jätte bra idag. Detta gör vi fyra gånger. Avslutar med godis och kampen utanför Appellplan.
Mycket energi som vanligt och en del ljud. Momenten är jag nöjd me d.

CITTRA: 
Tränade jag långa transportsträckor å klickar  vid all kontakt å godis. Hopp sitt fick hon till riktigt galant idag, hon satte sig på andra sidan första gången . Tre gånger gör vi detta å lika fint varje gång. Apportering , här är hon riktigt ivrig . Men hon springer ut och hämtar å kommer in men släpper fortfarande. Jag gör några hålla fast övningar med henne. Å lägger även apporten bakom henne å komenderar apport. Så apport verkar de som hon förstår . Men hålla den är lite problem . Men vi skyndar långsamt. Hon har sådan glädje till apporten så de blir nog bra till slut. Inkallande på riktigt långt avstånd idag. Men när jag berömmer henne med rösten så tjuvar hon. Ja då är de bara att börja om. Nästa gång går de bra. Full fart å fin ingång. Avslutar med kampen utanför Appellplan å hon är lika stark som sin syster och mamma .
Jag är nöjd med de lilla yrvädret idag.
CITTRA ÄLSKAR FULLT ÖS I SNÖN

TRÄNING I ATOMHALLEN

Den 26 /1-2012  Tog jag med alla hundarna till Atomhallen. Idag va vi 8 ekipage´. De va med hundar som inte varit med innan. Så Zinka hade lite problem med att konsentrera sig, men de gick till slut.

ZINKA : Tränade jag på fritt följ , idag ville hon ligga före mitt steg å med lite sned rumpa i sakta tempo. När jag ökar tempot blev de bättre. Men vi jobbar på med några stegförflyttningar å sakta fot. Å jag sprang med henne, där höll hon fin kontakt. Lite kempigt va de tyckte hon , kändes som de va folk över allt. Hopp sitt, där ville hon inte sätta sig förs. Men vi gjorde om och avslutar när de gick bra. Vi tränade rutan,targetplatta i mitten, å jag klickar henne när hontrampar på den å så får hon godis. Sedan går vi 10 m  å så skickar jag henne. Å när jag ska skicka henne så är det en som korsar våran väg. Inte bra ! Jag skickar till rutan å Zinka springer ut bra, men i rutan sätter hon sig. Ja konsentrationen va inte den bästa. Men jag gör detta idag tills vi får till det. Å även klickar jag om henne i rutan för att få upp konsentrationen igen. Avlutar efter tre nya skick med två lyckade gånger. Apporten får hon bära vid min sida å jag springer å hon får även sätta sig. Lägger den bakom henne å komendera apport. Som går bra . Men när jag gör momentet så skallar hon ut. Å samtidigt kollar hon dom andra hundarna i stället.
OKONSENTRERAD HUND IDAG.

CITTRA : Hon hade en hel del ljud idag. Tror att de hängde på samma sak som Zinka. Hopp sitt , hon hoppar ut jätte fint å sätter sig bra. Tillbaka jätte fint något snett sitt i ingången. Hon får göra detta en gång till å lyckas även denna gång. Fria förljet startar jag inte upp dom tre stegen som jag brukar. Kände att de skulle bli misslyckat. Så vi körde transportsträckor å jag klickar henne när hon tar kontakt. Cittra springer till rutan å är nyfiken på den. Så jag lägger targetplattan där å tänker att hon får springa lite fram och tillbaka. Klickar så fort hon trampar på den. Ja en liten början men bara för hon bjöd upp till detta själv. Idag inget intresse för apporten, men hon får hålla den en stun i varje fall.Avslutar med två inkallningar å beröm med rösten när hon sitter kvar. Gick inte bra första gången. Jag får gå tillbaka å sätta om henne. Gör om och stannar på halva sträckan och berömmer henne. Å fortsätter och går. Ja de lyckades. Sedan slut.
OKONSENTRERAD HUND IDAG

LILO : Tränade på fritt följ , hon va med hela tiden bra , men ibland va de mycket luft emellan. Stegförflyttningar funkade jätte bra . Hopp sitt . Hon hoppar inte ut med en gång utan jag får hjälpa henne, å hon sätter sig inte idag på andra sidan. Men gör om en gång till å då sätter hon sig. Hopp tillbaka och en riktigt fin ingång. Avslutar med kampen som hon bara älskar å hon är såå stark. Efer de fritt följ igen å nu har hon fått upp ångan. Apporten full fart ut och bra fart in . Vi avslutar
med kampen .
VI KEMPAR PÅ

ALLEGRO :
Tränade jag på hopp sitt. Som en kanonkula över hindret. Inget ljud. Två gånger fixade hon galant. Avslutar med kampen som hon bara älskar. Fria följet gör hon så fint men ljud. Ligg under gång, här kastar hon sig ner. Super. Apportering ljud när jag tar fram den. Men gör en kanon apportering två gånger. Avslutar med kampen. Å sedan Lägg dig.

FULL AV ENERGI OCH EN DEL LJUD
DEN HÄR SKA JAG HA

TAGGADE SÅ IN I BOMBEN

Den 20/1-2012 Åkte Zinka , Cittra , Lilo och jag ut till Njudungs Bhk . Jag hade inte tänkt alls på att träna idag. Men när jag hämtat hundmaten å flickorna ändå va med , så tog jag en sväng förbi affären och köpte ett paket korv.
När jag kom fram gick jag ut på Appellplan och satte upp rutan. Sedan tog jag ut Lilo.

LILO :  Vi började med fritt följ , å detta fria följ är ju så bra så de finns inte ord . Hon följer med mig i starten bra å kontakt med en gång. Här klickar jag henne för att få behålla detta fina hon kan,som Jeanette har lärt henne . Jag märkte på Lilo att hon värkligen ville idag , de va ju bara hon och jag på planen. Jag gjorde också en inkallning , här kommer hon med full fart å när hon va framme hos mig trodde jag hon skulle hoppa på mig . Nä hon stannar upp lite framför mig och kastar in rumpan till utgångsställning . Jag blev så snopen så. Men inte hon, hon väntar på godis och kampen. Den hade jag inte med , men de gick bra med min vante också. Ligg under gång kastar hon sig ner, men har satt sig upp när jag vänder mig om. Vi går fram till rutan. Å jag frågar henne , var är rutan. Jo då hon hade koll på den. Riktigt fint ställande i rutan. Hopp sitt funkade bra idag. Här har jag targetplattan vilket hon kom ihåg från förra gången  Hopp å så satte hon sig i luften. Apporten full fart ut och full fart in, här är lika fina ingångar.
Ja du Jeanette vilken fin träning du har haft med henne. Jag hoppas nu att hon kommer tycka de är lika roligt nästa gång. Vi kör ju en del moment, men jag tragglar inte när hon visar att hon kan.


ZINKA : dundrar hon vill iväg. Å hon gör ett kanonställandeJag startar även henne med fritt följ å vi fortsätter bara om hon har kontakt i första steget.Jag fick bryta en gång, men sedan va hon på G . Man mår så bra när man ser de där söta ansiktet i ögonvrån, som säger DE ÄR DU OCH JAG MATTE. Efter de går vi fram till rutan ungefär 15 m . Jag riktigt känner hennes lilla motor . Sätter henne och tittar på henne.De   i rutan idag. Framåtbjudning som heter duga . Jag skickar bara en gång till å lika fint.Sedan avslutar vi med att hon får trampa påtargetplattan i rutan å så får hon godis från minhand. Sedan slut.Hopp sitt, här va de inga problem heller idag. Apporten fick hon bära vid min sida och vi både springer och går och hon får sätta sig . Funkar bra. Jag gör momentet apportering vilket fungerar galant första gången. Men varför ska man en gång till. De funkade inte alls andra gången . Vi bröt och busade en stund. Avslutar med två inkallningar. Som va SUPER.
CITTRA : Ja då va de , de lilla torra skinnets tur. Ja hon är helt stollet. Jag släppte henne redan när hon hoppat ur bilen. Springer in till planen med en sådan LYCKA i blicke. Skynda dig MATTE är de som hon säger. Jag är glad när jag tränar alla mina hundar , men när jag tränar Cittra , så blir jag ännu gladare. Vilken energi å hon är sååå SÖT. Fritt följ börjar vi med . Cittra är ju bara i början av träning. Men vi tar våra tre steg med kontakt. Å detta gör vi 4 gånger. Två transportsträckor klick vid varje kontakt. Men rätt va de är så kommer hon på något, å springer iväg. Ja hon ska kolla planen. Å när hon vänder och kommer på att hon sprang ifrån mig, passar jag på att göra en inkallning å här klickar jag hennes fart. Hopp sitt lika mycket energi , hon har kommit på att de lönar sig att sitta på andra sidan. Ja riktigt nöjd med detta är jag idag. Apporteringen funkar så att hon springer ut med full fart och kommer in hela vägen men släpper den sedan. Fyra skick gör vi. Läggande under gång lika snabbt idag.
Efter träningen bliv de fullt ös i skogen. Tänk va lycklig jag är efter en sådan kanon träning idag.
När man får till de så bra !!!!

LILO OCH ZINKA 1 ½ år GAMLA

TRÄNING I BRÅTÅKRA STALL

Den 18/1-2012  Tog jag bara med Zinka till Stall Bråtåkra. Jag hade stora förhoppningar på Zinka i kväll. Jag tränade Rutan , apporten och fjärren. Zinka fick gå och bära apporten vid min sida vilket hon gjorde riktigt bra. Även sitt vid sidan, hon höll den näst intill hela tiden. Jag är nöjd med det.
Rutan tänkte jag att jag skickar henne efter en stund bara för kolla av om hon kunde. Men inte ! Här va de mer spännande med underlaget . Lite hästskit va bättre. Jag bröt här kändes inte som vi skulle få till de.
Vetlanda Bhk hade hyrt i dag, de va hundar i alla åldrar. Å instruktör denna kväll va Dessire´Källqvist.Hon höll en riktig fin social träning för oss all vi va 18 ekipage´. Här funkar Zinka galant i övningarna som va. Hon håller stenhård kontakt med mig hela tiden vilket jag kan tycka att hon skulle få nackspärr av. Men visst känner man sig stolt när hon tittar hela tiden på mig.
Vi gick slalom mellan koner, slalom mellan ekipage´n sitt stanna kvar och ligg stanna kvar och även fram och hälsa på ett annat ekipage´. Här ska man sätta hunden för att sedan ta i hand. Funkade riktigt bra.
 - När detta va slut ,de va då jag skickar henne till rutan . Å här fanns ingen framåtbjudning alls.
Jag tror Zinka va lite trött i huvudet
.

CITTRA DE TORRA SKINNET

TRÄNING I ATOMHALLEN

Den 17/1- 2012  Ja ha då har man varit två tisdagar i Atomhallen och tränat.
De är Zinka , Cittra och Zurna jag tränat mest. Allegro lite grand. Kan vara nyttigt för henne att bara göra lite. Å tränar man henne en halvtimme så är de lite tycker hon. Ändå effektivt.
Zinka börjar fatta rutan bra nu , både på kort och långt avstånd . Här kör jag bara Targetplattan å den bara älskar hon . Riktar in henne å säger rutan. När hon hittar mitten väntar jag till hon stannat å då säger jag stå. Går fram till rutan klickar och belönar från handen.  Har funkat mycket bra.Fjärren har vi bara påbörjat på kort avstånd, funkar inget vidare. Men jag lägger krutet inne med den i lugn och ro. Hopp sitt är väl så där. Apporten har fallit ur hennes huvud, tränat inomhus . Men den vill sig inte. Ja vi kämpar på.
Men jag kommer att anmäla henne i Lyd 2 ändå , vill inte mala 1:an.
Cittra är en riktig fläkt. Ligg under gång, där säger det dunk.men har svårt för att ligga kvar när jag klickat. Men riktigt nöjd med hennes ligg. Pltsliggning gick bra här går jag bara ifrån henne högst två meter.Å hon håller kontakten med mig hela tiden.Hopp sitt , ja så där, Men hon hoppar ut men lite svårt att fatta att hon ska sitta. Men de är fortfarande bara början. Apporten kom hon springande med en gång idag till mig. Annars inget stort intresse för att ta med den tillbaka.Men de positivaste med Cittra är att hon visar att hon vill. Å jag ler lite för mig själv. När hon lägger sig i de fria följet,fast jag inte komenderat det.Hon har haft fin kontakt i fria följet idag. Tre steg idag å tittar hon inte i första steget så bryter jag.Ett steg klick,två steg klick tre steg klick.Men har också tränat transportsträckor å så fort hon tittar klick . Jag är riktigt nöjd med henne.
Zurna/Lilo har jag börjat med targetplatta , å hon har fattat vinken även att de bara är påbörjat. Hon har ett fritt följ som jag aldrig kännt förr. De känns som jag har en riktig stor hund bredvid mig för hon arbetar med kroppen som ingen av de andra hundarna gör. Jag måste gå lungt fram med henne så vi hittar varandra. Detta är inte lätt att ta över. För hon har ett så stort register med sig. Idag så råkade jag göra något med min pekfinger å då snurrade hon runt med hela kroppen. Hon har ingångar som heter duga. Å hon är som ett gummiband i kroppen. Detta kommer bli riktigt roligt men svårt. Vi skyndar långsamt
.

ZINKA ZURNA CITTRA

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Marie&Åska | Svar 20.01.2012 00:03

Härligt med tillgång till ridhus Har kommenterat ditt inlägg i min blogg kolla gärna kanske kan det vara nåt att prova. Kram

Marie & Åska | Svar 19.01.2012 02:44

Så duktigt av dig att hålla igång flera hundar. Kul att det går så bra klokt att skynda långsamt och ta vara på den härliga känslan den är guld värd.

Inga Elmersson 19.01.2012 13:57

Tack för dina ord Marie. Jag tar de som en utmaning å skyndar långsamt. Sedan är de väldigt lärorikt. De är ju ingen av dom som är lika.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

27.06 | 14:59

All lycka till

...
19.01 | 17:11

C
Colliekärt Tack Inga för samtalen pratet om hundarna och din vänlighet alltid.Hörs

...
22.01 | 10:52

Ni är jätte duktiga!! Grattis!!! Kram / Jeanette

...
17.09 | 14:58

Kul att läsa om Lord Lycka till med dina nuvarande collies!

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS